Nie, że koniecznie miała być bezglutenowa, Taak, mikrofalówka to samo zło, wszyscy to wiedzą.
Ale gdy jest poniedziałek, czwarta kawa nie pomaga a z półki uśmiecha się mąka kokosowa i gorzkie kakao, grzechem byłoby nie skorzystać.
Ponadto jest to doskonała okazja by zaprzyjaźnić się z mąką kokosową, która jest głównym składnikiem naszej babeczki
Czy wiecie że maka kokosowa to kopalnia błonnika? W 100 gramach mąki jest go aż 38 gram co daje nam 150% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.Co więcej- jest w niej bardzo niewiele węglowodanów, za to całkiem sporo białka. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenie poziomu cukru we krwi.
Mąka kokosowa zawiera też tłuszcze. Ale nie byle jakie! Głownie są to tłuszcze średniołańcuchowe, nasycone. Wykazują one działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe ale przyśpieszają też metabolizm- juhu! A wiec przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu:)
Dlatego mąkę kokosową można z powodzeniem włączyć do diet odchudzających.
Mało tego! Regularnie spożywana maka kokosowa pomaga poprawić profil lipidowy obniżając poziom cholesterolu LDL- czyli „złego” cholesterolu a także trójglicerydów
Zatem regularne spożywanie mąki kokosowej zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zawału serca, a także wspiera działanie układu odpornościowego.
Masz 6 minut czasu? to do dzieła
Coś pysznego?
Zrób sobie bezglutenową babeczkę z mikrofali
Potrzebujesz
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
ulubione dodatki- np cząstki czekolady, maliny, cukier puder
Zrobienie bezglutenowej babeczki z mikrofali jest bajecznie proste.
W miseczce umieść masło, Roztop je w mikrofalówce.
Dodaj suche składniki i wymieszaj .
Dodaj mleko.Ciasto będzie bardzo gęste, ponieważ maka kokosowa charakteryzuje się dużą absorbcją płynów. Gdyby było zbyt gęste możesz dodać jeszcze nieco mleka.
Na koniec można dodać nieco pokruszonej czekolady lub maliny
Całość przekładam do kubeczka lub filiżanki. Naczynko wkładam do mikrofalówki, nastawiam na moc 800 i „piekę” około 1 minutę i 30-40 sekund.
Babeczka jest gotowa. Czuję się rozgrzeszona, przecież to głównie błonnik a wszyscy wiedza że czekolada jest warzywem:)
____________________________________________________________________________
Mała aktualizacja:) Zapytują Państwo o co chodzi z tym warzywem:) Sentencja „czekolada jest warzywem” pochodzi z ulubionego kubeczka Tyglowca. Kubeczek sprał się już mocno w zmywarce i ciągle któryś z Tygielków go poprawia. Kubeczek wypalamy w piekarniku i tak ciągnie rok za rokiem. Ponieważ „czekolada jest warzywem” czujemy się znacznie bardziej rozgrzeszeni:)
Odpowiedz