Bigos warmiński z żubróweczką

Bigos warmiński z żubróweczką

Ostatki! Ach, ostatki bez bigosu?

Nie doszukałam się w żadnych zapiskach regionalnego bigosu warmińskiego- dlatego jest to dobry moment by bigos wytyglować. Ciebie Czytelniku zachęcam do ugotowania go i podzielenia się opinią czy zacny:)

Coś pysznego?

Zrób sobie bigos z żubrówką i żurawiną

Potrzebujesz

  • 1,5 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 30 dkg karkówki
  • garść suszonych śliwek
  • garść żurawiny
  • łyżkę słodkiej wędzonej papryki
  • łyżkę przyprawy do piernika
  • 100 ml wódki żubrówki
  •  6 ziaren jałowca
  • 3 liścia laurowe, 4 ziela angielskie

Dalej to już leci jak bigos:) Na dno garnka ładuję mój piękny kawałek karkóweczki. Na to kapusta, i na gaz, zagotowuję, podlewam delikatnie wodą, dodaję przyprawy i zaczynam pyrkać. Po 2-3 godzinach bigos wyłączam, dorzucam śliwki, żurawinę i żubrówkę i pyrkam ponownie kolejne 1,5- 2 godziny. Jeśli jest konieczność, delikatnie podlewam wodą i oczywiście nie zapominam o częstym mieszaniu! Po tym czasie mój bigos jest kusząco ciemny, mięso jest mięciutkie i rozgotowane a przyprawa piernikowa, papryka wędzona i żubrówka dodają zawadiackiego charakteru.

Warto spróbować?:)

IMG_20160203_225639

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X