Ostatki! Ach, ostatki bez bigosu?
Nie doszukałam się w żadnych zapiskach regionalnego bigosu warmińskiego- dlatego jest to dobry moment by bigos wytyglować. Ciebie Czytelniku zachęcam do ugotowania go i podzielenia się opinią czy zacny:)
Coś pysznego?
Zrób sobie bigos z żubrówką i żurawiną
Potrzebujesz
- 1,5 kg dobrej kiszonej kapusty
- 30 dkg karkówki
- garść suszonych śliwek
- garść żurawiny
- łyżkę słodkiej wędzonej papryki
- łyżkę przyprawy do piernika
- 100 ml wódki żubrówki
- 6 ziaren jałowca
- 3 liścia laurowe, 4 ziela angielskie
Dalej to już leci jak bigos:) Na dno garnka ładuję mój piękny kawałek karkóweczki. Na to kapusta, i na gaz, zagotowuję, podlewam delikatnie wodą, dodaję przyprawy i zaczynam pyrkać. Po 2-3 godzinach bigos wyłączam, dorzucam śliwki, żurawinę i żubrówkę i pyrkam ponownie kolejne 1,5- 2 godziny. Jeśli jest konieczność, delikatnie podlewam wodą i oczywiście nie zapominam o częstym mieszaniu! Po tym czasie mój bigos jest kusząco ciemny, mięso jest mięciutkie i rozgotowane a przyprawa piernikowa, papryka wędzona i żubrówka dodają zawadiackiego charakteru.
Warto spróbować?:)
Odpowiedz