Czarcie sadło na jesienne chłody z bylica i nawłocią

Czarcie sadło na jesienne chłody z bylica i nawłocią

W tym roku przymrozki nadeszły później niż zazwyczaj. Ale gdy dziś rano otworzyłam oczy cały ogród spowity był mroźną księżycową mgiełką a żółciutkie liście klonu w ciszy spadały na zamarzniętą trawę.

Znak to, że czas na coś absolutnie nie dietetycznego

najlepszy smalczyk na świecie, pełen skwarek i niesamowitych aromatów łakowych roślin

Coś pysznego?

Zrób sobie czarcie sadło

Potrzebujesz

  • 1 kg dobrej jakości surowej słoninki
  • 1 kg wędzonego podgardla
  • 5-6 sporych cebul
  • 4lyżki majeranku
  • 4 ostre papryczki chilli w strączku
  • 1łyżkę soli
  • garść liści bylicy
  • 2 jabłka
  • garść kwiatów nawłoci
  • 3-4 łyżki nasion bylicy
  • 2-3 łyżki nasion babki szerokolistnej

Dzikie rośliny jadalne czyli popularne chwasty są codziennym gościem na tyglowym stole, możesz je oczywiście pominąć ale gorąco zachęcam do spróbowania

Słoninkę i podgardle siekam w kostkę. Pakuję do garnka i zaczynam wytapiać tłuszczyk. Mieszam od czasu do czasu by skwareczki były równomiernie wypieczone.

Cebule siekam w kosteczkę. Przekładam na patelnię i dodaję 1 chochlę smalczyku z garnka. Cebulka powinna się zeszklić i zezłocić i lekko zbrązowieć. W tym czasie papryczki kroję wzdłuż i pozbawiam nasion. Siekam i dodaję do cebulki by oddały swą moc.

Jeśli smalczyk ma być do bezpośredniego spożycia w tym momencie można do cebulki dodać pokrojone w kosteczkę dwa jabłka.

Następnie wyłaczam ogień pod cebulką i dodaję zioła. Majeranek bylicę i nawłoć. Jeśli nie zdążyliśmy ze zbiorami nawłoć i bylicę można zastąpić suszonym estragonem, lecz gdy chcemy zmajstrować prawdziwe czarcie sadło bylica jest niezbędna, nadaje wyjątkowego posmaku, dodatkowo dawniej wierzono, ze bylica wykorzystywana jest przez wiedźmy do sporządzenia mazidła pozwalającego latać.. Tak wiec wybór jest prosty a bylicę na pewno znajdziemy jeszcze na naszych łąkach.

Gdy skwarki i smalec trochę przestygną dodaje do gara cebulowa ziołową zawartość patelni i wszystko mieszam. Teraz pozostaje mi przełożyć wszystko do słoiczków i wypasteryzować w piekarniku. Mam zapas sadełka na całą jesień

767273ec-5feb-46ee-859a-207cad51afa8

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X