Rybka!
Ale taka, by w domu nie unosił się zapach smażeniny, ani taka gdzie ości trzeba wyciągać godzinami a mięsko całkiem stygnie.
Padło na doradę, która jest jedną z moich ulubionych ryb, ze względu na swoją soczystość i delikatność.
Znacie zasadę że dobre rzeczy najlepiej robić w sposób bardzo prosty? A im prościej tym smacznej!
Coś pysznego?
Zrób sobie doradę w pieprzu cytrynowym z puree buraczkowym
Potrzebujesz
- 2 dorady patroszone
- 1/2 cytryny
- oliwę z oliwek
- sól morską
- pieprz cytrynowy
- kilka liści świeżej szałwii ( opcjonalnie
Doradę potrzebuję wypatroszoną i oczyszczoną z łusek. Taką kupuję bo nie przepadam za sprawianiem ryby.
Rybę nacinam,nacieram solą- najlepiej morską. Na naczynie żaroodporne wylewam nieco oliwy i układam rybę nacięciami do góry. W nacięcia wkładam plasterki cytryny, całość polewam oliwą z oliwek i na koniec posypuję pieprzem cytrynowym.
Ryba wędruje do piekarnika na 30 minut. Piekę bez przykrycia i bez termoobiegu, dzięki czemu ryba zachowa soczystość ale skórka będzie kusząco chrupiąca!
Może zabrzmi to dziwnie, ale buraczki świetnie komponują się z tą potrawą.Ich ziemisty smak podbija delikatny aromat dorady.
Puree buraczane
- około 1kg buraków
- sól
- kilka kropli cytryny
- łyżka masła
- 1 mała śmietana 250ml
Nie warto robić buraczków w mniejszej ilości! Po pierwsze szybko znikają, po drugie trzeba je najpierw ugotować do miękkości- w skórce w nieosolonej wodzie, obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce jarzynowej. (buraczki można ugotować dzień wcześniej i na chwilę przed obiadem zostawić sobie tylko finalne ich doprawienie.)
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam starte buraczki i doprawiam solą do smaku.Gdy już zaczynają rozkosznie pyrkać w razie potrzeby dodaję kilka kropli soku z cytryny a na koniec dodaję śmietanę, dzięki czemu moje buraczki będą bardzo kremowe.
Po 30 minutach wyciągam z pieca rybę i wrzucam listki świeżej szałwii na gorącą oliwę. szybko oddadzą swój smak, a danie nabierze charakteru! Teraz można cieszyć się smakiem, oliwę najlepiej wymazać pajdą chleba.
W podobny sposób można zrobić również pstrąga!
Odpowiedz