Dorada w oliwie i pieprzu cytrynowym

Dorada w oliwie i pieprzu cytrynowym

Rybka!

Ale taka, by w domu nie unosił się zapach smażeniny, ani taka gdzie ości trzeba wyciągać godzinami a mięsko całkiem stygnie.

Padło na doradę, która jest jedną z moich ulubionych ryb, ze względu na swoją soczystość i delikatność.

Znacie zasadę że dobre rzeczy najlepiej robić w sposób bardzo prosty? A im prościej tym smacznej!

Coś pysznego?

Zrób sobie doradę w pieprzu cytrynowym z puree  buraczkowym

Potrzebujesz

  • 2 dorady patroszone
  • 1/2 cytryny
  • oliwę z oliwek
  • sól morską
  • pieprz cytrynowy
  • kilka liści świeżej szałwii ( opcjonalnie

Doradę potrzebuję wypatroszoną i oczyszczoną z łusek. Taką kupuję bo nie przepadam za sprawianiem ryby.

20150911_140445

Rybę nacinam,nacieram solą- najlepiej  morską. Na naczynie żaroodporne wylewam nieco oliwy i układam rybę nacięciami do góry. W nacięcia wkładam plasterki cytryny, całość polewam oliwą z oliwek i na koniec posypuję pieprzem cytrynowym.

Ryba wędruje do piekarnika na 30 minut. Piekę bez przykrycia i bez termoobiegu, dzięki czemu ryba zachowa soczystość ale skórka będzie kusząco chrupiąca!

Może zabrzmi to dziwnie, ale buraczki świetnie komponują się z tą potrawą.Ich ziemisty smak podbija delikatny aromat dorady.

Puree buraczane

  • około 1kg buraków
  • sól
  • kilka kropli cytryny
  • łyżka masła
  • 1 mała śmietana 250ml

Nie warto robić buraczków w mniejszej ilości! Po pierwsze szybko znikają, po drugie trzeba je najpierw ugotować do miękkości- w skórce w nieosolonej wodzie, obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce jarzynowej. (buraczki można ugotować dzień wcześniej i na chwilę przed obiadem zostawić sobie tylko finalne ich doprawienie.)

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam starte buraczki i doprawiam solą do smaku.Gdy już zaczynają rozkosznie pyrkać w razie potrzeby dodaję kilka kropli soku z cytryny a na koniec dodaję śmietanę, dzięki czemu moje buraczki będą bardzo kremowe.

Po 30 minutach wyciągam z pieca rybę i wrzucam listki świeżej szałwii na gorącą oliwę. szybko oddadzą swój smak, a danie nabierze charakteru! Teraz można cieszyć się smakiem, oliwę najlepiej wymazać pajdą chleba.

W podobny sposób można zrobić również pstrąga!

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X