Dorsz marynowany w śmietanie z jabłkiem na szpinakowej pierzynce

Home / Bezglutenowe / Dorsz marynowany w śmietanie z jabłkiem na szpinakowej pierzynce
Dorsz marynowany w śmietanie z jabłkiem na szpinakowej pierzynce

Nie wiem jak to możliwe, ale dzieje się tak za każdym razem. Mrugnę i ogródek zarośnięty po sufit. Zabrałam się dzielnie za odgruzowywanie marchewki, rukoli.. No tak i oczywiście wyrwałam szpinak.

Może i dobrze, bo jest okazja na zrobienie kolejnego dania , które  „robi się samo”

 

Coś pysznego?

Zrób sobie dorsza w kremowym jabłkowym sosie!

Potrzebujesz

– około 1/2 kg polędwiczek z dorsza

– szklankę gęstej śmietany- 18%

– jabłko

– 1 łyżka majonezu

– sól, pieprz cytrynowy,pęczek posiekanego koperku, ząbek czosnku

– pół cytryny do natarcia ryby.

Ponadto

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku- lub świeży

– łyżka masła

– 2 ząbki czosnku

– szczypta imbiru w proszku

 

Rybę tnę na spore kawałki  i skrapiam sokiem z cytryny. Dzięki temu pozostanie zwarta

Do śmietany z majonezem wcieram na tarce jarzynowej jabłko, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i doprawiam do smaku solą i pieprzem cytrynowym wszystko mieszam i zalewam rybę. Obtaczam marynatą ze wszystkich stron i zostawiam na noc w lodówce.

Następnego dnia układam rybę w naczyniu żaroodpornym, zalewam marynatą i piekę 20 minut w temp 180 st.

W tym czasie zajmuję się szpinakiem. Jeśli mam mrożony wsypuję go na patelnię i duszę rozmrażając. Gdy już się rozmrozi, dodaję słuszną łyżkę masła, sól, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę aż nadmiar wody odparuje.

Na talerzu układam szpinak, na to porcję upieczonego kremowego aromatycznego dorsza.

Jedliśmy z roszponką i rukolą skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Pyszne i bardzo proste danie.

 

 

 

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X