Kapusta z grzybami inna niż inne

Kapusta z grzybami inna niż inne

Czy na Waszym stole wigilijnym gości kapusta z grzybami?

Na Tyglowym stole jest to pozycja obowiązkowa. Przygotowanie do tego dania rozpoczynają się już jesienią gdy zbieramy pachnące lasem i igliwiem podgrzybki i borowiki.

A dlaczego to danie jest inne niż inne? Przekonaj się koniecznie

Coś pysznego?

Zrób sobie Kapustę Wigilijną

Potrzebujesz

  • 1,5 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 1 litrowy słój suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 duże łyżki masła

Kapustę umieszczam w garnku. Jeśli jest bardzo kwaśna przelewam ją uprzednio wodą. Jednak zależy mi na zdecydowanym smaku. Podlewam wodą do 1/4 objętości kapusty i zagotowuję około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, w tym czasie mieszam i sprawdzam czy woda zbyt bardzo nie odparowała. Wyłączam gaz i tak zostawiam do dnia następnego.

W tym czasie, grzyby namaczam w zimnej wodzie na cała noc.

Następnego dnia grzyby przekładam do kapusty,( wodę zostawiam do podlewania całości ) dodaję też liść, ziele, goździki. Ponownie włączam na niewielki gaz. Mieszam od czasu do czasu i dolewam wody spod grzybów. Gotuję kolejne 2-2,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaję masło, kardamon, cynamon. Wyłączam gaz i zostawiam wszystko do następnego dnia.

Ostatniego dnia pozostaje mi gotować kapustę około 2 godzin. Cały czas podlewam wodą by nie przywarła. W tym czasie kapusta jest już miękka i aksamitna dzięki zawartości masła. Na sam koniec dodaję miód. Złamie kwaskowaty smak dania, delikatnie skomponuje się z cynamonem i kardamonem. W całym domu pięknie pachnie już od trzech dni. Teraz tylko muszę pomyśleć, jak schować kapustkę żeby nie zniknęła przed pierwszą gwiazdką.

 

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X