Czy na Waszym stole wigilijnym gości kapusta z grzybami?
Na Tyglowym stole jest to pozycja obowiązkowa. Przygotowanie do tego dania rozpoczynają się już jesienią gdy zbieramy pachnące lasem i igliwiem podgrzybki i borowiki.
A dlaczego to danie jest inne niż inne? Przekonaj się koniecznie
Coś pysznego?
Zrób sobie Kapustę Wigilijną
Potrzebujesz
- 1,5 kg dobrej kiszonej kapusty
- 1 litrowy słój suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 5 goździków
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 duża łyżka miodu
- 2 duże łyżki masła
Kapustę umieszczam w garnku. Jeśli jest bardzo kwaśna przelewam ją uprzednio wodą. Jednak zależy mi na zdecydowanym smaku. Podlewam wodą do 1/4 objętości kapusty i zagotowuję około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, w tym czasie mieszam i sprawdzam czy woda zbyt bardzo nie odparowała. Wyłączam gaz i tak zostawiam do dnia następnego.
W tym czasie, grzyby namaczam w zimnej wodzie na cała noc.
Następnego dnia grzyby przekładam do kapusty,( wodę zostawiam do podlewania całości ) dodaję też liść, ziele, goździki. Ponownie włączam na niewielki gaz. Mieszam od czasu do czasu i dolewam wody spod grzybów. Gotuję kolejne 2-2,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaję masło, kardamon, cynamon. Wyłączam gaz i zostawiam wszystko do następnego dnia.
Ostatniego dnia pozostaje mi gotować kapustę około 2 godzin. Cały czas podlewam wodą by nie przywarła. W tym czasie kapusta jest już miękka i aksamitna dzięki zawartości masła. Na sam koniec dodaję miód. Złamie kwaskowaty smak dania, delikatnie skomponuje się z cynamonem i kardamonem. W całym domu pięknie pachnie już od trzech dni. Teraz tylko muszę pomyśleć, jak schować kapustkę żeby nie zniknęła przed pierwszą gwiazdką.
Odpowiedz