Na naszym świątecznym stole zawsze gościły śledzie.
Wszyscy bardzo lubimy tę wdzięczna rybkę a jeden z moich ulubionych smaków to korzennie śledzie w aromatycznym oleju rzepakowym
Coś pysznego?
Zrób sobie korzennego śledzia w aromatycznym oleju
Potrzebujesz
- 0,5 kg dobrej jakości płatów śledziowych z zalewy solnej
- 3 spore cebule albo 6 szalotek
- 1 cytryna
- ok 1 szklanki dobrego oleju rzepakowego
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek jałowca
- 2 listki laurowe
Podstawą są naprawdę dobre śledzie. Muszą być grube i mięsiste. Jeśli uda się dostać prawdziwe, niebielone danie będzie jeszcze smaczniejsze. Jeśli wybieramy bielone śledzie należy zwrócić uwagę czy nie są żółtawe. Te żółte są stare i przesolone.
Śledzie wyjmuję z zalewy płuczę i umieszczam w zimnej wodzie na około 20 minut by wypłukać nadmiar soli
Podczas gdy śledzie się moczą siekam cebulę w drobną kosteczkę. Pokrojoną umieszczam na sitku, sitko w misce i zalewam cebule wrzątkiem na około minutę. W ten sposób pozbędę się goryczki i zmiękczę cebulę.Odcedzam i chłodzę
Śledzie najczęściej marynuję w słoju. Oszczędza to miejsce w lodówce, jest wygodne do wykładania na półmisek
Dzielę je na kawałki i w miseczce skrapiam sokiem z 1 cytryny
Przyprawy sypkie mieszam w małej miseczce
Na dno słoja układam warstwę cebuli, na to pokrojone w kawałki śledzie, posypuję sproszkowanymi przyprawami, dodaję kilka tych grubszych, kolejna warstwa cebuli, śledzi i przypraw i tak do końca. Na koniec zalewam śledzie pozostałym sokiem z cytryny i dopełniam olejem. Słoik zakręcam i delikatnie potrząsam tak by olej wniknął w każdą warstwę. Teraz pozostaje mi odstawić śledzie do lodówki i czekać 3 dni aż się smaki przejdą.
To nasza obowiązkowa propozycja na świąteczny stół- podobnie jak śledzie w pomidorach, które znajdziesz na blogu!
Odpowiedz