Korzenny śledź z cebulką

Korzenny śledź z cebulką

Na naszym świątecznym stole zawsze gościły śledzie.

Wszyscy bardzo lubimy tę wdzięczna rybkę a jeden z moich ulubionych smaków to korzennie śledzie w aromatycznym oleju rzepakowym

Coś pysznego?

Zrób sobie korzennego śledzia w aromatycznym oleju

Potrzebujesz

  • 0,5 kg dobrej jakości płatów śledziowych z zalewy solnej
  • 3 spore cebule albo 6 szalotek
  • 1 cytryna
  • ok 1 szklanki dobrego oleju rzepakowego
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek jałowca
  • 2 listki laurowe

Podstawą są naprawdę dobre śledzie. Muszą być grube i mięsiste. Jeśli uda się dostać prawdziwe, niebielone danie będzie jeszcze smaczniejsze. Jeśli wybieramy bielone śledzie należy zwrócić uwagę czy nie są żółtawe. Te żółte są stare i przesolone.

Śledzie wyjmuję z zalewy płuczę i umieszczam w zimnej wodzie na około 20 minut by wypłukać nadmiar soli

Podczas gdy śledzie się moczą siekam cebulę w drobną kosteczkę. Pokrojoną umieszczam na sitku, sitko w misce i zalewam cebule wrzątkiem na około minutę. W ten sposób pozbędę się goryczki i zmiękczę cebulę.Odcedzam i chłodzę

Śledzie najczęściej marynuję w słoju. Oszczędza to miejsce w lodówce, jest wygodne do wykładania na półmisek

Dzielę je na kawałki i w miseczce skrapiam sokiem z 1 cytryny

Przyprawy sypkie mieszam w małej miseczce

Na dno słoja układam warstwę cebuli, na to pokrojone w kawałki śledzie, posypuję sproszkowanymi przyprawami, dodaję kilka tych grubszych, kolejna warstwa cebuli, śledzi i przypraw i tak do końca. Na koniec zalewam śledzie pozostałym sokiem z cytryny i dopełniam olejem. Słoik zakręcam i delikatnie potrząsam tak by olej wniknął w każdą warstwę. Teraz pozostaje mi odstawić śledzie do lodówki i czekać 3 dni aż się smaki przejdą.

To nasza obowiązkowa propozycja na świąteczny stół- podobnie jak śledzie w pomidorach, które znajdziesz na blogu!

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X