Krucha szynka z zalewy solnej

Krucha szynka z zalewy solnej

Czas na delikatna soczystą pieczona szynkę. Wymaga nieco czasu ale samo zrobienie jest bajecznie proste.

Szynka sama leżakuje w zalewie i sama się piecze, dzięki temu mam wolne obie ręce na zrobienie świątecznych pierożków Babci Tereski

Cała przygoda z szynka zaczyna się w sklepie z mięsem dobrej jakości

Wybieram ładny kawałek szynki..

Coś pysznego?

Upiecz sobie świąteczną szynkę

Potrzebujesz

  • 1 kg ładnej szynki
  • 1 litr wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • 3liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 8-10 sztuk goździków
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-8 sztuk jagód jałowca
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej do posmarowania

Zalewę do szynki można wykonać na 2 sposoby.

Pierwszy z nich to rozpuszczenie soli w wodzie, dodanie wszystkich przypraw i zagotowanie całości. Zalewę należy wystudzić i mocno schłodzić, dopiero wówczas można umieścić w niej szynkę

Zdecydowanie rekomenduję ten sposób, zalewa jest bardzo aromatyczna

Drugi sposób jest dla zapracowanych spóźnialskich.

Sól rozpuszczamy w zimnej wodzie, przyprawy prażymy na zimnej patelni i dodajemy do zalewy. Umieszczamy szynkę

W obu przypadkach na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Tak zanurzoną w zalewie szynkę należy zapakować do lodówki na minimum 48 godz. Mięso obracamy raz dziennie w zalewie.

Gdy szynka przejdzie już aromatami przypraw przystępujemy do finalnej realizacji dania:)

Wyciągniętą z zalewy szynkę bardzo dokładnie osuszam, nacieram olejem, osypuję tłuczonym pieprzem i wstawiam do lodówki na 4 godz by mięso odpoczęło.

Po tym czasie układam je w brytfannie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 240 st,bez termoobiegu piekę tak przez 10 minut. W ten sposób zamykam wszystkie soki w środku. Następnie szynkę koniecznie trzeba przykryć, zmniejszyć temperaturę do 150 st bez termoobiegu i piekę  dalej przez 2,5 godziny. Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze mięsko będzie soczyste i kruche.

Pokrywkę z brytfanny zdejmuję na 20 minut przed końcem pieczenia. Wtedy też dobrze przewrócić mięso przewrócić na drugą stronę.

Podczas pieczenia trzeba pamiętać o podlewaniu szynki powstałym sosem co 20-25 minut. Jeśli sosu jest zbyt mało można dodać nieco gorącej wody. Pamiętajmy jednak by szynka nie dusiła się w sosie a raczej powoli piekła

Jeśli szynka ma być podana na gorąca, po wyciągnięciu z pieca mięso musi koniecznie odpocząć 15minut, by soki nie uciekły

Doskonałym sosem do szynki na ciepło jest sos na bazie pieczeniowego-sos po pieczeniu przekładam do garnka, stawiam na niewielki ogień. Cały czas mieszając dodaję 1 łyżkę chrzanu i zabielam śmietaną

Do szynki na zimno najsmaczniejsze są borówki lub jarzębina

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X