Kruche ciasteczka Wielkanocne

Kruche ciasteczka Wielkanocne

Najłatwiejsze na świecie kruche ciasteczka Wielkanocne

Można je zrobić w kilka chwil i dodać koloru wielkanocnemu stołowi

Coś pysznego?

Zrób sobie kruche ciasteczka wielkanocne

Potrzebujesz:

  • 2,5 szklanki maki tortowej- użyłam orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej ( Możesz pominąć i użyć 3 szklanek mąki tortowej )
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 kostkę masła  w temp pokojowej( 200gram )
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto kruche

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy dość szybko ciasto. Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

Stolnice wysypujemy delikatnie mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i wycinamy ulubiony kształt.

Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, pieczemy do zrumienienia w temp 190 st z termoobiegiem

Dekoracja:

Lukier: 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny,płaska łyżeczka wody

Użyłam barwników spożywczych w płynie. Zdaję sobie sprawę, że mogą budzić wiele negatywnych emocji, ponieważ składają się głównie z E, jednak odżywiając się zdrowo i świadomie kolorowy lukier nie jest czymś przerażająco złym a dzieciaki mają frajdę.

Można też zdecydować się na lukier biały, barwiony kurkumą, sokiem z buraka, malin, czy natką pietruszki

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X