Masło ghee aromatyzowane czosnaczkiem

Masło ghee aromatyzowane czosnaczkiem

Masło ghee, to bardzo modne ostatnio ‚odkrycie”. Wszystkie celebryty chwalą się przejściem na dietę ajurwedyjską zgodną ze wszystkimi czakranami mocy:)

Tymczasem masło ghee to maso klarowane, od zawsze znane nam w kuchni!
Oczywiście masło klarowane jest dostępne w każdym niemal sklepie, ale dlaczego warto pokusić się o zrobienie go samodzielnie?

Zazwyczaj lubię wiedzieć co jem- poza tym gotowanie mnie uspokaja i jednocześnie dodaje energii, ponadto samodzielnie klarowane mało można aromatyzować ulubionymi dodatkami.

Dlaczego warto sięgnąć po masło klarowane? Jest to przede wszystkim masło oczyszczone. Podczas klarowania pozbywamy się z niego wszystkich dodatków- zostaje nam 100% masło o przepysznym lekko orzechowym posmaku.

działa łagodząco na układ trawienny

przyśpiesza gojenie stanów zapalnych w żołądku i jelitach

nie podnosi poziomu LDL we krwi- czyli tzw złego cholesterolu

zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych

podnosi poziom interferonu w organizmie-substancji przeciwwirusowej

poprawia wchłanianie substancji odżywczych

Coś pysznego
Zrób sobie masło klarowane

Potrzebujesz

dobrej jakoś ci masło 1/2 kg lub 1 kg. Masło nie może być solone

Masło umieszczam w suchym garnku i stawiam na niewielkim ogniu. Gdy się roztopi i lekko zagotuje na powierzchni pojawi się „szum” pianka z białka mleka. Wtedy zmniejszam ogień na naprawdę malutki i gotuję nadal masło bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.

Szum sukcesywnie zbieram łyżką

1/2 kg masła gotujemy 15 minut

1 kg masła gotujemy 30 minut

Po tym czasie masło powinno być przezroczyste i złotawe. Masło odstawiam na kilka minut by się ustało, po czym bardzo delikatnie przelewam do słoiczka tak by nie przelać resztek zanieczyszczeń, które pojawiają się na dnie garnuszka.

Masło po ostygnięciu można przykryć i jest gotowe do użycia.

Jeśli chcemy masło aromatyzować po zlaniu do  słoiczka dodajemy posiekany czosnaczek, kurdybanek, estragon, czosnaczek czy inne aromatyczne jadalne chwasty np bylicę…:)

Smacznego!

Masełko będzie lekko kremowe, nie zgęstnieje na kamień- można używać go do niemal wszystkiego w kuchni- poza pieczeniem.

 

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X