Pak choi- prosty obiad z woka

Pak choi- prosty obiad z woka

Pak choi – to urocza kapusta rodem prosto z Azji

Sięgam po nią często bo to skarbnica dobroczynnych składników

Dzięki dużej zawartości wit K wspomaga nasze kości, sprzyja trawieniu dzięki bardzo dużej zawartości błonnika,chroni komórki i zmniejsza stany zapalne dzięki silnym przeciwutleniaczom, wita A wspomaga włosy i paznokcie

Dodatkowo ten obiad z woka zrobisz naprawdę w kilka minut. Całość dopełni nam makaron konjac- super food polecany dla diabetyków i osób insulinoopornych, którzy musieli zrezygnować – jak ja z ulubionego dotąd makaronu ryżowego

Zaczynamy

Coś pysznego?

Zrób sobie Pak choi- prosty obiad z woka

Potrzebujesz:

  • 2 niewielkie kapustki pak choi
  • 2 szalotki
  • 4ząbki czosnku
  • 1 puszkę czerwonej fasoli
  • 1 puszkę mleczka kokosowego
  • makaron konjac
  • nieco oleju ryżowego, nieco oleju sezamowego
  • sos sojowy jasny
  • sos rybny
  • tikka masala lub- sproszkowane :kolendra, pomidory, kumin, skórka z cytryny
  • sumak- ta turecka przyprawa doda naszemu daniu orzeźwiający posmak:)
  • garść sezamu jasnego dla mocnych kości
  • nieco soku z limonki dla równowagi smaku

Pak choi tnę wzdłuż, wycinam twarda stopę, pozostałe części tnę podłużne paski. W woku rozgrzewam oleje, wrzucam pak choi i mam chwilę na posiekanie czosnku i szalotki. Dorzucam do woka wraz z przyprawami tikka masala i sumakiem. przesmażam wszystko potrząsając wokiem.Pak choi nadal ma być zielone. „Gaszę” całość sosem sojowym i rybnym, potrząsam wokiem. Teraz czas na mleko kokosowe. zalewam nim całość i pozostawiam by smaki przeszły. danie robi się bez przykrycia. W tym czasie przepłukuję konjac na sitku, dodaję do woka- powinien gotować się około 3 minut. Odcedzam czerwoną fasolkę i dodaję do woka by się zagrzała. Całość uzupełniam garścią sezamu- uwielbiam jego teksturę gdy malutkie ziarenka strzelają w zębach! całość balansuję sokiem z limonki. Sok z limonki dodaję na końcu- bez niego danie będzie mdłe, lecz gdy damy je w czasie gotowania nabierze goryczki.

W miseczce posypuję całość czarnuszka , która kocham miłością absolutną!

Smacznego!

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X