Pieczona dynia piżmowa

Pieczona dynia piżmowa

Pieczona dynia piżmowa to idealny pomysł na zimowy obiad. Po pierwsze, dynia jest łatwo dostępna, po drugie, danie robi się bajecznie łatwo, po trzecie zakochasz się w połączeniu smaków słodkiej dyni i aromatycznej gorgonzoli.

Coś pysznego?

Zrób sobie pieczoną dynię piżmową

Potrzebujesz

  •  1 dynię piżmową- to te niewielkie w kształcie gruszki
  • 2-3 szalotki
  • szklanka śmietanki 18% lib mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 100gram gorgonzoli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • DODATKI- rukola + ewentualnie młody szpinak, komosa ryżowa, musztarda, łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, garść orzechów włoskich

Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Dynię obieram, odcinam końcówki, przecinam wzdłuż na pół i wydrążam pestki. Przeciętą dynię umieszczam  przecięciem  na blasze, dodaję 3/4 kubka wody i wkładam całość do piekarnika na 20 minut.

Jest to czas na przygotowanie dodatków. Cebule szalotkę siekam w drobną kosteczkę ( możesz użyć zwykłej białej cebuli, jednak smak szalotki jest bardziej delikatny ) Wrzucam na patelnię i szklę ją na złoto na 2 łyżkach oleju. Gdy nabierze pięknego koloru dodaję śmietankę ( lub mleko kokosowe ) zagotowuję i wrzucam do sosu pokruszoną gorgonzolę oraz spora szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszam by wszystkie grudki się rozpuściły, zostawiam na malutkim gazie by sos nieco się zredukował.

Po 20 minutach wyciągam dynię. Na każdej z połówek robię nacięcia w poprzek nie przecinając dyni do końca. Powinna być jeszcze całkiem twardawa. Dynię smaruję pozostałym olejem, solę,posypuję grubo mielonym pieprzem i wstawiam do piekarnika na kolejne 20minut w temp 220st

Rukolę i szpinak myję, posypuję orzechami włoskimi i polewam sosem z musztardy, miodu, kapki wody i oliwy

Gotową dynię układam w towarzystwie dodatków- sałatki i komosy ryżowej

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X