Co powiecie na zdrowa pyszną przekąskę? Placuszki bananowe bez glutenu, bez laktozy bez cukru
Chciało by się dodać i bez smaku ale absolutnie tak nie jest!
Przyznam że trudno mi było pogodzić się emocjonalnie z rezygnacja z glutenu. Myślałam, że moje jedzenie będzie byle jakie, jednak wykorzystanie innych mąk dało niesamowite doznania smakowe a ich wybór jest przeogromny!
Gdy mam chęć na małe co nieco piekę placuszki bananowe bez glutenu oczywiście bo z użyciem płatków owsianych. Trzeba pamiętać by sięgać po te z oznaczeniem przekreślonego kłosa, bo tylko ten znak gwarantuje nam płatki nie zanieczyszczone innym zbożem.
W placuszkach bananowych podoba mi się w nich wszystko a najbardziej to, że robi się je błyskawicznie
Potrzebujesz
- 3 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 1 szklankę płatów owsianych certyfikowanych bezglutenowych
- 1 płaska łyżeczkę cynamonu
- 1 łyżkę tłuszczu- dodałam olej kokosowy
Wszystkie składniki blenduję ręcznym blenderem. Odstawiam na 15 minut by płatki spęczniały. Blenduję po raz kolejny.
Placuszki smażę na suchej patelni- jeden placuszek to 1 łyżka. Smażę je z obu stron.Są słodziutkie, pełne smaku dojrzałego banana. Jeśli cukier nie jest dla Ciebie przeciwwskazany można polać je miodem i posypać orzechami włoskimi. Przepycha
Odpowiedz