Pstrąg łososiowy w jednogarnkowcu

Pstrąg łososiowy w jednogarnkowcu

O tym, że zamiast kawałka ryby miałam kupić na obiad całą resztę przypomniałam sobie gdy samochód zatrzymał się pod bramą. Wpadłam w lekki popłoch. Wracanie do miasta w czasie popołudniowych piątkowych korków byłoby totalnym nieporozumieniem.

Przejrzałam szafki i doszłam do wniosku, że uda się coś wyczarować- coś niezbyt ciężkiego, bo piątek jest jeszcze dniem tyglowego treningu tanecznego.

Zaczynamy- lekki obiad w kilka minut

Coś pysznego?

Zrób sobie pstrąga łososiowego w warzywnej potrawce

Potrzebujesz

  • ładny kawałek ulubionej ryby- najlepiej filet
  • 1 bakłażan
  • 1 niewielka cukinia
  • pół kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mleczko kokosowe
  • 2-3 łyżki oleju
  • sos sojowy, sos ostrygowy- do smaku
  • kolendra- ziarna lub mielona
  • szczypta imbiru, lub kłącze około 1 cm starte na drobnej tarce
  • trawa cytrynowa- użyłam suszonej, mielonej ale jeszcze lepsza jest żywa
  • nieco soku z cytryny lub limonki

Szybko kroję bakłażana i nasalam na sitku. To nie są słoneczne bakłażany, wiec goryczki trzeba się pozbyć. W międzyczasie kroję w kostkę cukinię a kapustę pekińską siekam.

Bakłażana opłukuję z soli i wrzucam na rozgrzany olej w woku. Potrząsam wokiem i smażę go tak długo by zmienił strukturę na gąbczastą ale nie rozmiękł całkowicie- czeka go jeszcze duszenie w sosie.

Dodaję cukinię i kapustę pekińską. Teraz czas na przyprawy- dodaję sos  sojowy, ostrygowy, szczyptę imbiru,trawy cytrynowej i kolendry i zmiażdżony czosnek. Jeśli dodaję żywą trawę cytrynową przed dodaniem jej do woka rozbijam ją na desce tępa strona noża by oddała cały aromat, a po zakończeniu gotowania usuwam z dania.

Wszystkie warzywa przesmażam ale tylko chwilę- ideą tego dania są chrupiące warzywa al’dente .Potrząsam wokiem. Po chwili dodaję mleko kokosowe, mieszam wszystko i dokładam pstrąga pokrojonego w kawałki. Od tej chwili już nie mogę mieszać, bo ryba się rozpadnie. Od czasu do czasu potrząsam wokiem. Ryba jest gotowa po około 4-5 minutach.

Wystarczy wyłożyć do miseczek,skropić limonką, można posypać pietruszką.

Danie jest sycące, nie potrzeba do niego dodatków. Ma jedną wadę- szybko znika!

20151204_161051

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X