Rolada szpinakowa bezglutenowa to absolutne must have każdej domówki czy Sylwestra.
A dlaczego? Bo jest śmiesznie prosta i szybka do zrobienia nawet na ostatnią chwilę
Potrzebujesz wolnej pół godziny oraz
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 250g
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- zacna szczypta pieprzu cytrynowego lub czarnego
- 200 g wędzonego łososie w plastrach
- 2 opakowania serka Philadelfia lub podobnego w typie
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki owsianej certyfikowanej bezglutenowej – lub jeśli nie masz przeciwwskazań zwykłej mąki tortowej typ 450
- ewentualnie koperek do dekoracji
Szpinak pakuję na dużą patelnię- dzięki temu szybciej odparuje się wilgoć. Dodaję masło i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wszystko przesmażam tak długo aż wilgoć całkowicie odparuje z patelni, jednak nie dopuszczam by cokolwiek się przypaliło.
Odstawiam do ostygnięcia
Tymczasem- oddzielam białka od żółtek, Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Do zimnego szpinaku dodaje mąkę oraz żółtka, mieszam szpatułką. Na koniec dodaję ubite białka i mieszam delikatnie.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie rozsmarowuję masę po całej blaszce- przydaje się silikonowa szpatułka!
Całość wędruje do piekarnika 180 st bez termoobiegu na około 10 minut. Podstawa rolady nie może się przypalić.
Po ostudzeniu mojej bazy smaruję ją grubo serkiem, posypuję grubo zmielonym pieprzem lub pieprzem cytrynowym i układam plastry łososia.
Całość zwijam ciasno w rulonik wzdłuż – inaczej nasza rolada będzie zbyt gruba
Schładzam, tnę w plasterki ostrym nożem, dekoruję koperkiem.
Smacznego!
Odpowiedz