Rosół mocy z imbirem i kurkumą na wiosenne przeziębienie

Rosół mocy z imbirem i kurkumą na wiosenne przeziębienie

W nocy Tygielek rozpalony jak mała hipernowa przywędrował do tyglowego łóżka. Gdy sytuacja została opanowana okazało się ze rano wszyscy jesteśmy nie do życia.

Kto czyta Tygla ten wie, że kocham rosoły. Dziś pomyślałam o takim , który nas wzmocni podniesie nadszarpnięte morale.

Imbir-nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego kłącza. Imbir leczy przeziębienia, dba o jamę ustną,zwiększa koncentrację,poprawia krążenie krwi i ma działanie przeciwagregacyjne- ( zmniejsza zlepianie się płytek krwi )- dlatego powinny go spożywać osoby z obciążeniem sercowym i naczyniowym.

Kurkuma-wytwarzana z korzenia ostryżu wpływa bardzo dobroczynnie na nasz organizm- przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,wspomaga też pracę mózgu- może przeciwdziałać Alzheimerowi! Ma również działanie antynowotworowe. Gości w naszej kuchni bardzo często, uwielbiam zapach kurkumy i słoneczny kolor jaki nadaje potrawom.

Coś pysznego?

Zrób sobie rosół mocy, imbir kurkuma trawa cytrynowa

Potrzebujesz

  • kilka kawałków dobrej jakości kurczaka-np kukurydziany- użyłam udek i bioderek około 0,7 kg
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • opieczona nad gazem cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 1 trawa cytrynowa
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól do smaku

Mięso obieram ze skóry i zalewam 3 litrami zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i zdejmuję szum. Dodaję moje warzywa- imbir obieram i kroję na plasterki by oddał cały aromat, trawę cytrynową miażdżę tępą stroną noża by puściła soki. Gdy rosół z warzywami się zagotuje dodaję pozostałe przyprawy i nastawiam na pyrkanie na 2-3 godziny. Po tym czasie próbuję i jeśli mój rosół tego wymaga, doprawiam solą. Podaję z lanymi kluseczkami Babci Tereski bo one też mają działanie poprawiające nastrój- moje wspomnienie z dzieciństwa!

Kluseczki robi się bardzo prosto, mąkę tortową pszenna lub orkiszową  mieszam z surowym jajkiem i szczyptą soli. Mieszając dolewam tyle zimnej wody by konsystencja była rzadsza niż śmietana, leję kluseczki na osolony wrzątek, gotuję 3 minuty, przelewam na durszlaku zimną wodą.

Jesteście ciekawi smaku mojego rosołu mocy? Jest bardzo orzeźwiający dzięki imbirowi i trawie cytrynowej- pozostawia na języku wyraźny świeży smak, syci ciało i zmysły, jest jednocześnie bardzo lekki, prawie bez tłuszczu. Od razu nam lepiej:)

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X