Śledzik red&white

Śledzik red&white

Te śledzie są w naszym domu od zawsze. Robię je przy okazji każdego spotkania rodzinnego, bo przepadamy za śledzikiem i nie może go na stole zabraknąć. Ulubiona wersja  Tygla Warmińskiego to niebiańskie w śmietanie i te drugie, z karmelizowaną cebulką w pomidorach

Coś pysznego?

Zrób sobie śledzika w dwóch odsłonach

Potrzebujesz

  • 1 kg dobrej jakości solonego śledzia
  • 3 duże cebule
  • 3 duże jabłka
  • 1 mała śmietana 18%
  • pół koncentratu 30 %
  • 2 listki laurowe , a ziela angielskie
  • kilka łyżek oliwy
  • nieco cukru
  • odrobina soku z cytryny

Królem tego dania jest śledź. Dlatego warto wybrać takiego, naprawdę dobrej jakości. Płat powinien być grubaśny, ze lśniącą srebrną skórką.

Jeśli będziecie mieli szczęście może uda się kupić płaty niebielone, prawdziwe szare śledzie bałtyckie

Zdecydowanie trzeba omijać śledzie pożółkłe. Na bank  są stare, twarde  i przesolone.

Śledzie próbuje, jeśli są zbyt słone moczę je kilka minut w zimnej wodzie.

Rybki tnę na ładne kawałki i dzielę na dwie części.

Śledzik w wersji red

Cebulę siekam na piórka a obrane jabłko w kosteczkę.

Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i szklę ją. Gdy robi się przeźroczysta, dodaję jabłko , listek i ziele. Duszę chwilę by jabłka puściły sok i dodaję koncentrat. Duszę aż moja cebula całkiem się skarmelizuje i stanie miękka.Jeśli jest taka potrzeba można dodać szczyptę cukru dla złamania smaku. Farsz zostawiam do całkowitego wystygnięcia, po czym wykładam go na śledzie i pozwalam daniu się przegryźć.

Śledzik w wersji white

Cebulę siekam w kosteczkę, przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem na 2- 3 minutki. W tym czasie straci swoją gorycz i delikatnie zmięknie. Odcedzam,przelewam zimną wodą,odcedzam. Skrapiam sokiem z cytryny i gdy jest całkiem zimna, dodaję śmietanę i mieszam wszystko

Układam śledzia, na to kładę cieniutkie plasterki jabłka i mój farsz.

Można również pokroić jabłko w kosteczkę i wymieszać z farszem w misce i zalać wszystkim śledzia

20151015_205755

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X