Tarta śliwkowo budyniowa esencja jesieni

Tarta śliwkowo budyniowa esencja jesieni

Pierwsze przymrozki i wiatr postrącały większość liści z drzew ale śliwki, śliwki drodzy państwo mają smak miodu końca lata..

Czas na Tartę śliwkowo budyniową

dzień jesiennych prac w ogrodzie zaowocował wilczym apetytem. A że leniuch ze mnie.. Jak zwykle stawiam na prostotę!

Coś pysznego?

Zrób sobie tartę Śliwkowo budyniową

Potrzebujesz:

ciasto
1,5 szklanki mąki tortowej pszennej
1 żółtko
1/2 kostki masła
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru

Farsz

  • 1, 5 szklanki mleka
  • 1 budyń najlepiej z prawdziwą wanilią
  • cukier do smaku
  • 1łyżka masła
  • kilka śliwek
  • cynamon

Ciasto trzeba zagnieść i schłodzić pół godziny w lodówce.

Formę do tarty smaruję masłem. Wykładam moje kruche ciasto, pamiętam, by wykleić też wyżej ścianki. Nakłuwam widelcem i pakuję do pieca na 15 minut 180st z termoobiegiem.

W tym czasie robię budyń i dzielę śliwki na pół. Do lekko przestygniętego budyniu dodaję 1łyżkę masła i mieszam intensywnie by powstał krem.

Budyń wykładam na podpieczoną tartę, na to połówki śliwek. Posypuję cynamonem i wstawiam do pieca na pół godziny 180st z termoobiegiem.

Tarta gotowa, jeszcze kawałek weekendu do celebrowania pozostało!

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X