Pierwsze przymrozki i wiatr postrącały większość liści z drzew ale śliwki, śliwki drodzy państwo mają smak miodu końca lata..
Czas na Tartę śliwkowo budyniową
dzień jesiennych prac w ogrodzie zaowocował wilczym apetytem. A że leniuch ze mnie.. Jak zwykle stawiam na prostotę!
Coś pysznego?
Zrób sobie tartę Śliwkowo budyniową
Potrzebujesz:
ciasto
1,5 szklanki mąki tortowej pszennej
1 żółtko
1/2 kostki masła
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
Farsz
- 1, 5 szklanki mleka
- 1 budyń najlepiej z prawdziwą wanilią
- cukier do smaku
- 1łyżka masła
- kilka śliwek
- cynamon
Ciasto trzeba zagnieść i schłodzić pół godziny w lodówce.
Formę do tarty smaruję masłem. Wykładam moje kruche ciasto, pamiętam, by wykleić też wyżej ścianki. Nakłuwam widelcem i pakuję do pieca na 15 minut 180st z termoobiegiem.
W tym czasie robię budyń i dzielę śliwki na pół. Do lekko przestygniętego budyniu dodaję 1łyżkę masła i mieszam intensywnie by powstał krem.
Budyń wykładam na podpieczoną tartę, na to połówki śliwek. Posypuję cynamonem i wstawiam do pieca na pół godziny 180st z termoobiegiem.
Tarta gotowa, jeszcze kawałek weekendu do celebrowania pozostało!
Odpowiedz