Podejrzewam, że nie jestem jedyną osobą, która zastanawia się co zjeść na drugie śniadanie i żeby na litość nie były to znowu kanapki!
Lubię zielone, ale w okresie zimowym ciężko o dobre świeże warzywa- w sensie są, ale pytanie czy jest sens po nie sięgać skoro są bez smaku? Na ratunek przychodzi lekka, aromatyczna sałatka z makaronu ryżowego i surimi.
Można ją z powodzeniem zapakować w słoik, lub w pudełeczko dziecku do szkoły. Zajadamy się nią 🙂
Coś pysznego?
Zrób sobie lekką sałatkę surimi
Potrzebujesz
– 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego – 100gram
– 1dluuugi zielony ogórek
– ananas z syropu- 4 plastry
– paluszki surimi- 1 opakowanie ( zawierają gluten )
– 2 łyżki majonezu light
– pęczek świeżej kolendry
-kilka kropli soku z limonki
Makaron zalewam wrzątkiem w miseczce i zostawiam na kilka minut. W tym czasie siekam w kosteczkę ogórka ze skórką , ananasa i surimi. Skrapiam delikatnie sokiem z limonki. Makaron odcedzam, siekam drobno i gdy wystygnie mieszam wszystko razem. Na koniec dodaję nieco majonezu by całość scalić oraz kolendrę do smaku i koloru.
Mojej sałatki nie soliłam, ponieważ surimi jest już słone. Swoją dopraw wg upodobań, możesz uzupełnić ją imbirem,ścierając do środka około 1cm. Nada daniu charakteru
Odpowiedz