Słoikowa sałatka surimi

Słoikowa sałatka surimi

Podejrzewam, że nie jestem jedyną osobą, która zastanawia się co zjeść na drugie śniadanie i żeby na litość nie były to znowu kanapki!

Lubię zielone, ale w okresie zimowym ciężko o dobre świeże warzywa- w sensie są, ale pytanie czy jest sens po nie sięgać skoro są bez smaku? Na ratunek przychodzi lekka, aromatyczna sałatka z makaronu ryżowego i surimi.

Można ją z powodzeniem zapakować w słoik, lub w pudełeczko dziecku do szkoły. Zajadamy się nią 🙂

Coś pysznego?

Zrób sobie lekką sałatkę surimi

Potrzebujesz

– 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego – 100gram

– 1dluuugi zielony ogórek

– ananas z syropu- 4 plastry

– paluszki surimi- 1 opakowanie ( zawierają gluten )

– 2 łyżki majonezu light

– pęczek świeżej kolendry

-kilka kropli soku z limonki

Makaron zalewam wrzątkiem w miseczce i zostawiam na kilka minut. W tym czasie siekam w kosteczkę ogórka ze skórką , ananasa i surimi. Skrapiam delikatnie sokiem z limonki. Makaron odcedzam, siekam drobno i gdy wystygnie mieszam wszystko razem. Na koniec dodaję nieco majonezu by całość scalić oraz kolendrę do smaku i koloru.

Mojej sałatki nie soliłam, ponieważ surimi jest już słone. Swoją dopraw wg upodobań, możesz uzupełnić ją imbirem,ścierając do środka około 1cm. Nada daniu charakteru

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X