Szarlotka sypana bez jajek i zagniatania ciasta

Szarlotka sypana bez jajek i zagniatania ciasta

Dziś sobota, to znaczy , ze czas na coś słodkiego do kawki.

Będzie szarlotka leniucha:) Przepis ten odkryłam w przestrzennych archiwach mojej Mamy i zapalałam do niej miłością absolutną.

Po pierwsze nie trzeba zagniatać ciasta, nie dodaje się jajek, całość robi się z suchych składników, wiec ciasto można wstawić do pieca zanim ekspres do kawy zdąży się zagrzać!

Coś pysznego?

Zrób sobie szarlotkę sypaną

Potrzebujesz

  • 1szklankę kaszy manny
  • 1szklankę cukru
  • 1 szklankę mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1-1,5kg  jabłek-lubię kwaskowate
  • cynamon
  • 200gram zimnego masła

Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. posypuję cynamonem, mieszam. Do szarlotki potrzebne jest około 12 średnich jabłek

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem- jej spód. ścianki wysmarowałam masłem.

Do miski wsypać wszystkie  suche składniki i wymieszać

.Dno tortownicy wysypałam 1/3 suchej mieszanki. Na to położyłam 1/2 utartych jabłek. . Kolejna porcja suchego i jabłka. Na górę powędrowała ostatnia warstwa suchych składników . Na całość utarłam i równomiernie rozłożyłam masło.

Ciacho piekło się godzinę w temp 180 st z termoobiegiem. Sok z jabłek upiecze suche składniki a masło sprawi że skórka stanie się rozkosznie chrupiąca.

mniam, biorę drugą kawkę:)

 

 

 

 

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X