Szybkie żeberka barbecue

Szybkie żeberka barbecue

Nie wiem jak Wam drodzy Tyglowicze ale mnie, gdy nadchodzą jesienne chłody cały czas brakuje smaku umami. Rosół, pieczeń, to jest coś na co czekam gdy wracam zmarznięta do domu.

Dziś przyszedł czas na żeberka, proste szybkie, z efektem wow. Żadne tam czekanie i marynowanie.

Robimy raz dwa!

Coś pysznego?

Zrób sobie szybkie żeberka barbecue

Potrzebujesz

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • szklanka keczupu
  • 2czubate łyżki miodu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • nieco oleju do smażenia

Żeberka kroję na kawałki wzdłuż kostki. Cebulę siekam na piórka.

Na patelni rozgrzewam olej , układam żeberka i obsmażam ze wszystkich stron na mocnym ogniu aż się zrumienią. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Solę i obsypuję papryką.Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli i zezłoci. Przekładam cebulę na żeberka. Keczup mieszam z miodem i zalewam żeberka. Potrząsam naczyniem by wszystko się dobrze wymieszało.

Piekę pod przykryciem 1,5godz w temp 180st z termoobiegiem. Pod koniec odkrywam by mięsko się zrumieniło. A jak pachnie! A jaka pycha!!

Do tego kartofelki w formie tłuczonej a potem rok na siłowni za karę:)

 

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X