Truskawkowa zupa krem z mlekiem kokosowym

Truskawkowa zupa krem z mlekiem kokosowym

Zaczyna się truskawkowe szaleństwo!

Mogłabym jeść truskawki na wszystkie trzy posiłki i nigdy mi się nie znudzą. kocham ich słodki aromat i smak nadchodzących wakacji

Dziś Dzień Dziecka, to co zaszalejemy?

 

Coś pysznego?

Zrób sobie obłędną kremową truskawkową

Potrzebujesz

  • 1-1,5 kg truskawek
  • cukier brązowy do smaku
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 goździki
  • szczyptę kardamonu
  • szczyptę cynamonu
  • makaron ryżowy- jeśli chcesz danie bezglutenowe
  • może być- świeża mięta
  • może być groszek ptysiowy jeśli wolisz odmianę

Czyste odszypułkowane truskawy wrzuciłam do garnka, dodałam cukru, goździki i odrobinę wody. Zagotowałam tak by puściły cała masę aromatycznego soku. Dodaję mleko kokosowe, kardamon i cynamon do smaku i gotuję 5-7 minut pilnując by nie wykipiała.

Całość blenduję tak by zupa miała kremową delikatną konsystencję.

Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem na 3 minuty. Zupę nalewam do miseczki, cały dom pachnie truskawkami!! Na wierzch układam piramidkę makaronu.

Rozkoszuję się smakiem. Zupa jest przepyszna zarówno za ciepło jak i na zimno

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X