Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym

Jak to mówią szefc bez butów chodzi a Tygiel Warmiński bez obiadu;)

Strasznie się dużo fajnych rzeczy w tyglowym małym światku wydarzyło i wygląda na to ze będziemy się częściej spotykać widelec w widelec. Ślęczę wiec nad planem warsztatowym, dumając co sama bym zjadła będąc na takich warsztatach. Biegam, jeżdżę z włosem rozwianym , piszę artykuł do nowego pisma, czacha dymi a gdy w domu słyszę ” a co na obiad? ” to aż mnie skręca;)

Zdjęcia ekspozycyjne potraw czekają w komputerze a spisać nie ma kiedy!

To do dzieła;)

Coś pysznego?

Zrób sobie zapiekankę z mielonym i ziemniaczkami

czyli cały obiad w jednym!

Potrzebujesz:

  • około 1kg ziemniaków
  • około 75 dkg mielonego mięsa ( użyłam karkówki )
  • 3 ząbki czosnku
  • 5łyżek mąki
  • 3łyżki masła
  • 2szklanki mleka
  • 3ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 1łyżkę wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta cząbru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • trochę żółtego sera -mniej niż 10dkg
  • tłuszcz do smażenia -użyłam olej kokosowy

Na początku zabieram się za ziemniaki. Obieram je i tnę na plasterki w malakserze. W zasadzie cała praca już zrobiona. Teraz pozostaje mi zrobić farsz i ułożyć warstwy.

Obrany czosnek przeciskam przez praskę i umieszczam w woku. Dodaję 1łyżkę oleju kokosowego , rozgrzewam i szklę czosnek uważając żeby się nie przypalił. Dokładam karkówkę i przyprawy,  paprykę ,cząber i sól. Wszystko dokładnie przesmażam, stałe mieszając by pozbyć się nadmiaru wilgoci z mięsa.

Żaroodporne naczynie smaruje tłuszczem i układam warstwę ziemniaków, posypuję ja kurkumą.

Na to wykładam mój farsz mięsny i drugą porcję ziemniaków. Wszystko posypuję utartym żółtym serem a na koniec rozkładam puszystą warstwę sosu beszamelowego.

Całość piekę godzinę (do miękkiego ziemniaka) 180 st temroobieg pod przykryciem na ostatnie 15 minut zdejmuję pokrywkę by beszamel się zrumienił.

SOS BESZAMELOWY

Wiele osób boi się tego hasła a sos jest bajecznie prosty jeśli zachowamy odpowiednią kolejność.

Na patelni rozgrzewam masło. Dodaję mąkę i łączę składniki za pomocą spiralki. Rondelek stawiam poza kuchenką i przekładam zawartość patelni. Dolewam powoli zimne mleko cały czas mieszając spiralką by nie stworzyły się grudki. Dodaję do smaku sól i gałkę. Całość stawiam na gaz i mieszam cały czas do uzyskania masy o konsystencji budyniu.

img_0325

 

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X