Zupa z muli na mleku kokosowym

Zupa z muli na mleku kokosowym

Moja przygoda z „mulami” zaczęła się wiele lat temu.. Na spływie kajakowym za studenckich czasów, Gdy całe jedzenie już wyszło, nie mówiąc nawet o brzęczącej monecie, do końca spływu było jeszcze kawał rzeki, postanowiliśmy zakosztować małży. Wyszły całkiem niezłe, na masełku przysmażane! Dnia następnego gdy postanowiliśmy powtórzyć sukces kulinarny okazało się że wyszło i masło.. małże smażone na sucho okazały się być zmorą kulinarną na wiele lat:)

Dziś również mi czegoś zabrakło- małże miały być w delikatnym śmietankowym sosie.Okazało się że śmietanka wywędrowała z lodówki i oto co z tego wynikło..

Coś pysznego?

Zrób sobie zupę z muli 

Potrzebujesz

  • 1 kg muli
  • 2 – 3 niewielkie szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego*
  • ok 150 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • spory pęczek natki pietruszki
  • sól

Mule płuczę i dokładnie oglądam. Wyrzucam wszystkie otwarte. Jeśli mule mają tzw brody również należy je usunąć.

Siekam szalotki i czosnek, wrzucam do garnka- powinien być dość duży i szeroki. Dodaję masło i oliwę. Czekam aż szalotki się zeszklą ale nie zaczną nabierać koloru. Dodaję mule , białe wino i mleczko kokosowe. Pilnuję by dodać tylko gęstą część mleczka. Gdy dodam wodę kokosową moja zupa może stać się zbyt rzadka. Doprawiam sola i pieprzem do smaku i przykrywam pokrywką. Od tego czasu potrząsam już tylko garnkiem, a moje smaki łączą się. Mule gotuję ok 6-7 minut. Gdy będziemy je robić zbyt długo staną się gumowate i twarde.

Na koniec dodaję spory pęczek posiekanej świeżej natki.

W miseczce w kremowym aromatycznym sosie pływają muszle. Delikatnie sięgam do wnętrza muszli i delektuję się przepysznym mięskiem. W zupie maczam kawałki chleba i naprawdę celebruję sobotę.. mmmmm, smacznego!

* jeśli chcesz zrobić przepis bardziej klasyczny dodaj zamiast mleczka kokosowego ok 50 ml śmietanki 30%- wtedy zamiast zupy z mulami otrzymasz mule w kremowym białym sosie.

Pamiętaj, że wszystkie mule, które nie otworzą się podczas gotowanie nie nadają się do jedzenia!

20151024_183457

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X