Herbatka z bzu lilaka- mysta lova karmeLova!
Szczęście, że zdążyłam uzbierać kwiatostany bzu lilaka bo maj uciekł nie wiadomo kiedy.
Właściwie mowa o bzie tureckim, bo stamtąd przywędrował do nas w XVI wieku i jest krzewem z rodziny uwaga- oliwkowatych! wiedzieliście?:)
Uwielbiam karmelową herbatkę z bzu! Jeśli nie wypiję wszystkiego od razu, mieszam kwiaty bzu z lipowymi i mam wspaniałą herbatkę na przeziębienie.Jednak herbatka z samych kwiatów bzu lilaka z dodatkiem miodu jest po prostu genialna!
Dlaczego warto sfermentować kwiatostany bzu lilaka i cieszyć się smakiem tego naparu?
Kwas syryginowy zawarty w liściach kwiatach ma działanie hematoprotekcyjne i przeciwzapalne.
Herbatka z lilaka polecana jest osobom cierpiącym na zapalenie wątroby, w chorobach autoimmunologicznych, endometriozie czy łuszczycy
Z kolei medycyna ludowa zaleca napar do picia do picia w przypadku nadciśnienia, kaszlu, czykokluszu.
Poza tym herbatka z bzu lilaka jest po prostu pyszna!
Coś pysznego?
Zrób sobie herbatkę z bzu lilaka
Potrzebujesz
pójść na spacer w miejsce, gdzie jest dużo bzu- jego kolor nie ma znaczenia!
Uzbierać kwiatów- nie oddzielam poszczególnych kwiatków , zbieram całe kiście.
Wytrząsnąć z nich zielone gąsienice i upakować bardzo ciasno w słoiku.
Słoik zakręcam i wstawiam do piekarnika- dobrze ciepłego, można wykorzystać moment po upieczeniu chleba, lub po prostu rozgrzać do temperatury 40-50 stopni i wyprażyć w nim słoik tak długo, aż bez w środku zrobi się brązowy, straci swój piękny kolor, a i w dotyku nie będzie zachęcający
. Innym sposobem jest postawienie szczelnie zamkniętego słoika na ciepły słoneczny parapet na dobę. W obu przypadkach kwiatostany sfermentują i to jest punkt wyjścia do karmelowej herbatki z lilaka.
Następnie wyciągamy te zmaltretowane wilgotne kwiatostany i suszymy – w piekarniku na pergaminie- lub po prostu w suszarce do grzybów.
Pyszna herbatka powstaje po zalaniu łyżeczki suszu wrzątkiem na około 5 minut.
Udało mi się uzbierać 2 słoiki suszonego bzu, może dotrwają do zbiorów lipy..