Blog
Dzika kuchnia
Dzika kuchnia
Sól świerkowa
Sól Świerkowa Tęskno już za wiosną i soczystymi chwastami ale luty to ostatnia szansa żeby zrobić zapasy wartościowej soli świerkowej W czasie od grudnia do marca świerkowe igliwie jest najbardziej skondensowane pod kątem właściwości prozdrowotnych, zawiera też...
Ziarnopłon wiosenny
Ziarnopłon wiosenny to mrozoodporna wieloletnia roślina którą doceniano od dawien dawna Pszonka, jaskier wiosenny- to niesamowite źródło wit C, która na przednówku pomagała podratować zdrowie. Z listków przyrządzano sałatkę, duszono na maśle, chętnie też sięgano po...
Modrzew magiczne drzewo
Modrzew, magiczne drzewo - w medycynie ludowej znany od dawien dawna. Miał dodawać sił witalnych, symbolizował odnowę, radość życia i energię. Odpoczynek w cieniu modrzewia koi nerwy i pozwala wyciszyć się. W Tyglowym ogrodzie modrzewie sadził mój Tato prawie 40 lat...
Nalewka z geranium – Apteczka Babci Tereski
Nalewka z geranium - Apteczka Babci Tereski Anginka, rozydla geranium Kiedyś obowiązkowo na parapecie każdego domu. Miała je i moja Babcia. Przyznam, że strasznie nie lubiłam tych mechatych listków i intensywnego zapachu. Dopiero po latach doceniłam dobroczynne...
Kruche ciasteczka lawendowe
W całym domu zapachniało lawenda gdy otworzyłam słoiczek pełen lipcowego słońca zaklętego w kwiatach prosto z tyglowego ogrodu. Dziś pieczemy kruche ciasteczka. maślane i aromatyczne. Lawenda pod wpływem pieczenia uwolni olejki eteryczne i cały dom nabierze magicznego...
Czosnaczkowe pesto- wiosenna uczta
Naszukałam się czosnaczka. Złaziłam okoliczne łąki i lasy aż podczas spaceru zawędrowaliśmy w Warmińskie Buczyny- Obszar Natura 2000 A tam czosnaczkowe żniwa! To prawda, czosnaczek bardzo lubi lasy liściaste a szczególnie bukowe zalesienia. Czosnaczek pospolity to...
Maliniak, napar z gałązek
Dziś poczułam, że idzie prawdziwa jesień. Wichura usiłuje pozbawić drzewa kolorowych liści, deszcz zacina. Patrzę na to wszystko z nosem pod kocem, na kominku wesoło buzuje ogień. A w kubku... Rozgrzewający maliniak. Czy wiecie że ratunek na przeziębienie znajdziecie...
Zupa krem z liści rzodkiewki- wiosenne rarytasy:)
Znacie zasadę od ryjka po ogonek? Nienawidzę marnować i wyrzucać jedzenia! Na szczęście mam 2 bardzo żarłoczne psiaki w roli odkurzacza i zdrowy rozsądek by gotować tyle, by nie marnować:) A jeśli na dodatek powstanie jeszcze coś przepysznego? Posiadacze własnych...
Majowa sałatka z listkami lipy
Maj, czarodziejski pod każdym względem. Kulinarnie najciekawsza pora roku, tylko skubać i jeść. Podczas wycieczki rowerowej naskubałam sporo młodziutkich listków lipy. Lipa jest jadalna. Kwiaty parzymy w herbatce, nasionka- kuleczki dodajemy do potraw, listki...
Muffinki wytrawne z podagrycznikiem
Wiosna wybuchła na Warmii, po pracowitym dniu w ogrodzie, pełnym doglądania roślinek i drobnych prac organizacyjnych czas na przekąską pt "niebo w gębie" ! A jak się robi? Jak zwykle łatwiutko:) Coś pysznego? Zrób sobie wytrawne muffinki w smaku wiosny Potrzebujesz...
Świece
Nie znaleziono żadnych wyników
Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.