Dziś od rana wiedziałam, że będę pisać o chłodniku, i doczekać się nie mogłam, gdy go wreszcie będę mogła zjeść.
To jeden z moich ulubionych chłodników, jest bardzo wyjątkowy w smaku a na jego zrobienie, wystarczy nam 10 minut.
W tym przepisie znajdą się dwie wersje, dla tradycjonalistów i chwastożerców. Ty drogi czytelniku Tygla Warmińskiego miłośnika Dzikiej Kuchni sam zdecyduj, czy odważysz się podążyć zachwaszczoną ścieżką smaku:)
Coś pysznego?
Zrób sobie chłodnik z awokado, kolendrą i łąkowymi przysmakami
Potrzebujesz
– garść liści młodej botwinki
– mały pęczek kolendry, koperku oraz kilka pędów szczypiorku
– jeden długi ogórek, lub kilka gruntowych
– 1 dojrzałe awokado
– 750 ml jogurtu, lub zsiadłego mleka lub kefiru ( ja użyłam domowego jogurtu- ilość podałam orientacyjnie, sam zdecyduj o konsystencji swojego chłodniku, pamiętaj, zawsze można dolać )
– przyprawy- sól i pieprz cytrynowy
-kilka kropli soku z cytryny
Wersja dla chwastożerców- do chłodnika dodaję „chlebki” czyli zielone nasiona tasznika. Dlaczego?
A kto nie chciałby jeść kaletki pasterska, sumka pastuszego, kaszki, chlebka czy bydelnika ? 🙂
Umówmy się,każdy jadł „chlebki świętojańskie” w tajemnicy przed rodzicami. Ale czy wiedzieliście że cała roślina tasznika jest jadalna a w Japonii i Chinach jest rośliną uprawną*?
Na wiosnę , zanim zacznie kwitnąć, można jeść młode listki w sałatce, tworzą one rozetkę , podobną do mniszka, ale w smaku są słodkawe o lekko brokułowym smaku.W lecie jemy „serduszka” można je dodać do sałatki lub chłodniku. Mam ogromny sentyment dla tej roślinki, poza tym, chciałam by mój chłodnik był bardziej sycący
Jak to zrobić.
Ogórka obieram i ścieram na jarzynowej tarce. Odsączam z nadmiaru wody.
Do naczynia wrzucam starty ogórek, posiekane liście botwinki, kolendry, koperku,szczypiorek oraz serduszka tasznika, listki kurdybanka, listki krwawnika, .Jeśli jest bardzo ciepło i zależy Ci na orzeźwiającym smaku, można dorzucić kilka listków świeżej mięty.
Dodaję jogurt i wszystko mieszam. Doprawiam solą i w zasadzie można jeść.
Nakładam na talerz, na górę dodaję gruby plaster awokado, posypuję wszystko solą i pieprzem cytrynowym.skrapiam cytryna by awokado nie stało się ciemne
Spróbuj, naprawdę warto!
* Jego liście są jednym z „siedmiu wiosennych ziół” (haru no nanakusa) spożywanych w Japonii na siódmy dzień nowego roku. Liście tasznika podaje się w prostej potrawie z ryżem – dawniej było to typowe pożywienie chłopów.
Z tasznikiem związana jest stara legenda z dawnej stolicy Chin – Ch’ang-an (obecnie miasto Xi’an). Mówi ona o córce premiera, która po utracie ukochanego uciekła z pałacu i przez kilkanaście lat żyła tylko tasznikiem, dopóki jej ukochany nie wrócił z niewoli .
Prawda, że piękne? i jak tu nie kochać tasznika?:)