Najszybsze ciasto świata, placek z owocami. Czy dasz wiarę Czytelniku, że w moim domu to ciasto było zupełnie nieznane? Babcia robiła topielca, babkę , drożdżówkę w-zetki i masę innych a placka nie!
Za to w domu Tyglowca ciasto to, jest tzw ciastem „codziennym”
Pojąć nie mogłam o co chodzi z tym ciastem ucieranym, zapewne jest to czynność skomplikowana, wymagająca wielu różnorodnych zabiegów, wiec nie dla mnie!
Okazało się, że ciasto „ucierane” robi się po prostu mikserem:)
Ciasto wychodzi zawsze! Można je zrobić ze śliwkami, morelami, truskawkami czy rabarbarem- czy co tam jeszcze przyjdzie do głowy.
Jedni lubią je na świeżo- ja!!- inni- następnego dnia gdy stanie się wilgotne.
Sam musisz ocenić Czytelniku, jaka wersja Tobie odpowiada najbardziej!
Do dzieła
Coś pysznego?
Zrób sobie placek z owocami!
Potrzebujesz:
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki
– 1 szklankę cukru
– 1 masło lub margarynę
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
– szczyptę soli
– ulubione owoce na blachę
Jajka miksuję z cukrem na białą masę. Oddzielnie miksuję margarynę- samą do białości i to jest jedyny marudny punkt programu:)
Następnie do margaryny dodaję po trochu naprzemiennie jajka z cukrem i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksuję aż wszystkie składniki się połączą. blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam moje ciasto. Jest dość zwarte. Na ciasto wykładam połówki śliwek miąższem do góry i dłonią lekko wciskam je w ciasto
I to byłby koniec przepisu oryginalnego. Ja tradycyjnie coś jeszcze dodaję do smaku. W tym przypadku zdecydowałam się posypać śliwki cynamonem i brązowym cukrem.
Gdy robiłam je z rabarbarem dodałam brązowy cukier i szczyptę imbiru a truskawki posypałam..pieprzem.
Spróbuj jaka wersja będzie najbardziej odpowiadała Tobie!
Ciasto piecze się w 180 stopniach około 40 minut, Trzeba sprawdzać do suchego patyczka.
Uwaga- szybko znika z blachy!