Czy wiecie jak łatwo zrobić delikatne lekko gumowo -ciągnące kluseczki, które rozkosznie wchłoną sos klasycznych zrazów, bitek czy gulaszu?
To zajmie naprawdę chwilę, a może dostarczyć dobrej zabawy całej rodzinie!
Ja nylony kręcę z Tygielkami, czy raczej teraz już- kluseczki z dziurką robią same Tygielki. Naprawdę ciężko się dopchać do blatu:)
Coś pysznego?
Zrób sobie nylony
Potrzebujesz
- 1 kg ziemniaków
- mąkę ziemniaczaną
- szczyptę soli
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane tłukę na jednolitą masę- można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale praskę trzeba myć a do tłuczenia można użyć męża. Wychodzi świetnie!
Nożem dzielę moje ziemniaki na 4 równe części. Jedną z części wyjmuję z garnka i to miejsce wypełniam mąką ziemiaczaną. Na powrót dokładam usunięte ziemniaki i wyrabiam wszystko ręką na gładziutką masę. Z masy odrywam cząstki roluję w kuleczki i robię dziurkę.*
Kluski wrzucam do wrzątku, gotuję 2 minuty od czasu gdy wypłyną.
* Można zrobić więcej kluseczek. Talerz z nieugotowanymi można przechować w lodówce do następnego dnia i ugotować na świeżo, będą równie pyszne!