Tak naprawdę bezglutenowe wyszły przypadkiem. Zastanawiałam się jak przemycić w domowych słodyczach coś zdrowszego niż zwykła mąka pszenna… I tak narodziła się idea , w której zakochała się cała rodzina!
Oczywiście nie muszę dodawać, że kokosanki kręcą same Tygielki jeśli chcą pochrupać coś rozbrajająco dobrego.Całość zajmie kilka minut
Coś pysznego?
Zrób sobie bezglutenowe kokosanki z aromatyczną lawendą
Potrzebujesz
- 2 torebeczki kaszy jaglanej- jeśli chcesz je zrobić naprawdę szybko! Można też użyć kaszy jaglanej sypkiej- ok 1,5 szklanki
- szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego ( można zastąpić innym zdrowym olejem lub dodać łyżkę masła
- brązowy cukier do smaku- ja dodałam około 1/4 szklanki
- szczypta lawendy, lub kardamonu, lub imbiru, lub kwiatów forsycji, lub…
Kaszę jaglaną gotuję do miękkości, przestudzam , przekładam do malaksera i rozdrabniam na papkę. dodaję cukier , wiórki i łyżkę oleju kokosowego.Wszystko łączę.
Dłonie zwilżam wodą i formuję placuszki, które układam na papier do pieczenia. Moje kokosanki pieką się z termoobiegiem w 180 st około 30 minut. lubię gdy się zezłocą. A jak pachnie w domu..mmmmmm