Dziś Światowy dzień pizzy! Każdy kocha pizze, w domu robimy ją bardzo często, pakujemy na swoją część ulubione dodatki i zajadamy z dużą ilością rukoli. przepis znajdziesz na blogu.
Dziś jednak pomyślałam o cebulakach- naszej polskiej pizzy. Wszystkie genialne dania wzięły się z biedy, gdy nie było co do gara włożyć gospodynie cuda wyczyniały z niczego.
Cebulaki łączą polskie i żydowskie tradycje kulinarne. Było to ciasto drożdżowe z cebulowo – makowym nadzieniem, białym serem i śmietaną- taka prawie pizza carbonara:)
A oto moja wariacja na temat cebulaków- tym razem bez maku. Potrawa jest bardzo prosta i można ją zrobić w pół godziny- w sam raz na spóźnioną kolacje lub niespodziewanych gości!
Coś pysznego?
Zrób sobie cebulaki
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklankę ciepławej wody
- 25g drożdży- ok 1/4 kosteczki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- Farsz- wg fantazji
- 1 cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- biała część pora
- kawałek sera lazur
- kawałek serka koziego
- kawałek sera typu feta
- zioła- rozmaryn, tymianek, cząber
- szczypta kurkumy
- pół jabłka
- klarowane masło- łyżka
Ciasto jest bardzo proste. Mąkę mieszam z solą, drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem, wlewam do mąki, zagniatam, dodaję oliwę. Ciasto powinno być lekkie, lepiej by było lepiące niż ciężkie, wiec można dolać kapkę wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut
W tym czasie robię jeden lub kilka dowolnych farszy
1 cebulę szklę na klarowanym maśle ze szczyptą kurkumy
2 seler naciowy i płatki jabłka szklę na maśle
3 por posiekany w talarki szklę na maśle z dodatkiem kuminu
Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki, obtaczam mąką i formuję placuszki, z tej ilości wychodzi mi 6 cebulaków. Każdy z nich smaruję olejem i wykładam farsz, na farsz kruszę ulubione sery, posypuję ulubionymi ziołami i wstawiam do pieca na 20 minut w temp180st aż cebulaki rozkosznie się zrumienią. Ciasto jest puszyste i kuszące a farsz- taki nasz, przepyszny!