Mój ukochany Teściu – Dziadek Janusz jest Ślązakiem pełną paszczą. Mówi zaśpiewem i gotuje żurek. Od zawsze trwała między nami żartobliwa rywalizacja dotycząca żurkowych standardów- Tato uznaje jedynie żurek ortodoksyjny- czyli ziemniaki plus dobra kiełbasa, zakwas, czosnek majeranek i śmietana. Ja gotowałam żurek na włoszczyźnie.W jednej kwestii jesteśmy zgodni- żurek na sklepowym zakwasie to potwarz absolutna:)
Żur, żurek czy może barszcz biały?
Żur przywędrował do nas z ziem niemieckich w około XV wieku- była to gęsta zawiesista zupa na bazie ukwaszonej mąki żytniej razowej. Zakwas był oczywiście „produktem ubocznym” z pieczenia chleba. Żur był kwaśny, gotowany na wędzonce , z dużą ilością czosnku ,często okraszony skwarkami.
Żurek to delikatniejsza wersja żuru- zakwas żurkowy robi się z mąki pszennej . Aromatyzowany zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem, gotowany na wywarze z białej kiełbasy, podawany z nią oraz z jajkiem,. Zabielany sowicie śmietaną
No i barszcz biały- nasza potrawa staropolska. Gotowany na bogatym wywarze mięsnym spod mięs wielkanocnych , z obecnością suszonych moczonych grzybów, z białą kiełbasą. Barszcz zakwaszany był kwasem spod ogórków lub spod kiszonej kapusty, podawany z dużą ilością majeranku
Znając cały przegląd naszych zup staropolskich mogę z ręką na sercu powiedzieć, że w naszym domu króluje żur zabielany- w chlebie, z majerankiem i czosnkiem z wędzoną aromatyczną kiełbasą – taki żurkowy misz masz:)
A jak zrobić idealny zakwas na żurek?
Coś pysznego?
Zrób sobie zakwas na żur
Potrzebujesz
- szklanką mąki- w zależności od tego jaki chcesz mieć smak- możesz użyć mąki żytniej pełnej ( jak ja) lub żytniej z lekkiego przemiału
- 2 szklanki letniej wody
- 2-3 ząbki czosnku
- czerstwa kromka dobrej jakości chleba razowego
Do litrowego słoja wsypuję mąkę wlewam wodę i mieszam wszystko drewnianą łyżką. Czosnek miażdżę nożem na desce i dodaję do zakwasu. Chleb rwę na cząstki i również dorzucam.
Ważne by słoik tylko delikatnie przykryć- nie zakręcamy go szczelnie bo może wybuchnąć. Zakwas stawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni.
Mój żurek już nastawiony, wkrótce na blogu przepis na tyglowy żur
Z chrzanem czy bez?
Ani w moim ani w Taty domu do żurku nigdy nie dodawało się chrzanu, a jak jest u Was?:)