Czy wiecie jak łatwo zrobić delikatne lekko gumowo -ciągnące kluseczki, które rozkosznie wchłoną sos klasycznych zrazów, bitek czy gulaszu?

To zajmie naprawdę chwilę, a może dostarczyć dobrej zabawy całej rodzinie!

Ja nylony kręcę z Tygielkami, czy raczej teraz już- kluseczki z dziurką robią same Tygielki. Naprawdę ciężko się dopchać do blatu:)

Coś pysznego?

Zrób sobie nylony

Potrzebujesz

  • 1 kg ziemniaków
  • mąkę ziemniaczaną
  • szczyptę soli

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane tłukę na jednolitą masę- można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale praskę trzeba myć a do tłuczenia można użyć męża. Wychodzi świetnie!

20150925_15105720150925_151151

Nożem dzielę moje ziemniaki na 4 równe części. Jedną  z części wyjmuję z garnka i to miejsce wypełniam mąką ziemiaczaną. Na powrót dokładam usunięte ziemniaki i wyrabiam wszystko ręką na gładziutką masę. Z masy odrywam cząstki roluję  w kuleczki i robię dziurkę.*

20150925_15145220150925_151503

Kluski wrzucam do wrzątku, gotuję 2 minuty od czasu gdy wypłyną.

*  Można zrobić więcej kluseczek. Talerz z nieugotowanymi można przechować w lodówce do następnego dnia i ugotować na świeżo, będą równie pyszne!