Dziś błyskawiczny przepis na wiosenną pastę z podagrycznikiem.
Wielokrotnie już pisałam o dobroczynnych właściwościach podagrycznika, przede wszystkim kopalnia witaminy C aż 60mg na każde 100 gram!
Ale też żelazo,miedź,mangan,tytan,bor,wapń i potas! W połączeniu z rukolą otrzymamy bombę piękności, bo rukola obfituje w witaminy A, B, C oraz K. witaminy te wzmacniają, tonizują i regenerują komórki organizmu.
Zatem do dzieła!
Coś pysznego?
Zrób sobie zieloną pastę z podagrycznikiem
Potrzebujesz
– 5 jaj
– garść listków podagrycznika
– garść listków rukoli
– łyżkę majonezu
– sól do smaku
Zebrane w ogrodzie liście- rukolę i podagrycznik zblendowałam na zieloną masę. W tym czasie ugotowałam na twardo 5 jaj. Jaja posiekałam do miseczki na kratce jarzynowej, wrzuciłam do tego zieloną pastę, dodałam łyżkę majonezu i wymieszałam. Powinna powstać gładka pasta, o pięknym świeżym zapachu i uwodzicielskim kolorze..Można dosolić jeśli jest taka potrzeba.
Zajadamy na domowym chlebie na zakwasie posypane szczypiorkiem.