Najszybsze ciasto świata, placek z owocami. Czy dasz wiarę Czytelniku, że w moim domu to ciasto było zupełnie nieznane? Babcia robiła topielca, babkę , drożdżówkę w-zetki i masę innych a placka nie!

Za to w domu Tyglowca ciasto to, jest tzw ciastem „codziennym”

Pojąć nie mogłam o co chodzi z tym ciastem ucieranym, zapewne jest to czynność skomplikowana, wymagająca wielu różnorodnych zabiegów, wiec nie dla mnie!

Okazało się, że ciasto „ucierane” robi się po prostu mikserem:)

Ciasto wychodzi zawsze! Można je zrobić ze śliwkami, morelami, truskawkami czy rabarbarem- czy co tam jeszcze przyjdzie do głowy.

Jedni lubią je na świeżo- ja!!- inni- następnego dnia gdy stanie się wilgotne.

Sam musisz ocenić Czytelniku, jaka wersja Tobie odpowiada najbardziej!

Do dzieła

Coś pysznego?

Zrób sobie placek z owocami!

Potrzebujesz:

– 4 jajka

– 2  szklanki mąki

– 1 szklankę cukru

– 1 masło lub margarynę

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

– szczyptę soli

– ulubione owoce na blachę

Jajka miksuję z cukrem na białą masę. Oddzielnie miksuję margarynę- samą do białości i to jest jedyny marudny punkt programu:)

Następnie do margaryny dodaję po trochu naprzemiennie jajka z cukrem i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksuję aż wszystkie składniki się połączą. blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam moje ciasto. Jest dość zwarte. Na ciasto wykładam połówki śliwek miąższem do góry i dłonią lekko wciskam je w ciasto

20150801_160210

I to byłby koniec przepisu oryginalnego. Ja tradycyjnie coś jeszcze dodaję do smaku. W tym przypadku zdecydowałam się posypać śliwki cynamonem i brązowym cukrem.

Gdy robiłam je z rabarbarem dodałam brązowy cukier i szczyptę imbiru a truskawki posypałam..pieprzem.

Spróbuj jaka wersja będzie najbardziej odpowiadała Tobie!

Ciasto piecze się w 180 stopniach około 40 minut, Trzeba sprawdzać do suchego patyczka.

Uwaga- szybko znika z blachy!

20150801_173740