Gdy wracałam dziś do domu w głowie miałam jedną myśl. Chcę  jeść pokrzywę teraz natychmiast! Pyszną, aromatyczną i pachnącą wiosną! Najlepiej w jakimś uroczym wydaniu:)

Pokrzywa to samo dobro- najlepiej jeść ją od wczesnej wiosny do momentu gdy pokrzywa zakwitnie. Potem niestety robi się łykowata. Ale taka świeżutka stulona, jest po prostu przepyszna! A do tego- poprawia przemianę materii, reguluje złogi żółciowe,korzystnie wpływa na pracę trzustki wątroby i żołądka. Podana w sałatce lub wiosennym koktajlu działa krwiotwórczo.

Ale my przyrządzimy coś z klasą- szybkiego i w sam raz by pochwalić się zbieractwem przed niespodziewanymi gośćmi:)

Coś pysznego?

Zrób sobie pokrzywową tartę

Potrzebujesz

  • na tartę
  • 2 żółtka
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ok 100 gram zimnego masła
  • na farsz
  • spory pęk młodej pokrzywy
  • 1mała śmietana 12% ( 200gram )
  • ser pleśniowy blue
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Zaczynam od zagniecenia ciasta.Wszystkie składniki wrzucam do miski i szybko zagniatam. Formę mam wysmarowaną masłem i wykładam szybko ciasto. Nie zapominam też o wylepieniu brzegów by mój farsz się nie wylał. Tartę nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na 20 minut . W tym czasie  pokrzywę przelewam wrzątkiem by ja zmiękczyć, po czym hartuję zimna wodą. Nie bawię się w odrywanie listków od łodyżek- łodyżki są sexi- zadziałają w naszym organizmie jak miotełka pełna błonnika. Samo sparzenie pokrzywy pozwoli mi też ułożyć ją na cieście palcami bez obawy poparzenia.

Tartę wstawiam do pieca na 20 minut- góra dół 200st.

 

2016-04-06 20.42.29

Podpieczoną tartę wyciągam z pieca, układam pokrzywę- duuużo pokrzywy. Całość zalewam śmietaną, którą wcześniej roztrzepałam w miseczce z 2jajkami, dodaję spora szczyptę gałki i troszkę soli. Na wierzch układam plastry sera blue. Całość piekę  20-25 minut 180 st z termoobiegiem.

Podaję z wiosenną sałatką z sałaty, roszpunki i ogórka skropioną cytryna i posypaną sezamem.

Tarta jest przepyszna zarówno na gorąco jak i na zimno, zawadiacka, absolutnie krucha, rozpływająca się w ustach