Gdy byłam mała Babcia robiła taki chrzan a dla mnie był on zawsze wyjątkowym dodatkiem na Wielkanocnym stole. słodkawy, aksamitny delikatny.
Można podawać go zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale pasuje do jaj i białego mięsa
Coś pysznego?
Zrób sobie chrzanik Babci Tereski
Potrzebujesz
- 3 jajka
- chrzan do smaku- ja użyłam około 100 gram
- 1łyżeczkę cukru
- 1 łyżkę masła
- szczyptę soli
- niepełną łyżkę mąki
Jajka z cukrem i szczyptą soli ubijam mikserem na białą puszystą masę. Dodaję chrzan i mąkę. wszystko mieszam. Miskę z moją masą ustawiam na garnuszku, w którym gotuje się woda, dodaję łyżkę masła i ubijam nadal wszystko aż masa zgęstnieje. Ze względu na użycie surowych jaj ubijam aż masa się zagotuje na parze. I gotowe. Trzeba tylko sprawdzić czy nie ma konieczności doprawienia solą i można podawać tradycyjna smakowitość.