Gdy byłam mała Babcia robiła taki chrzan a dla mnie był on zawsze wyjątkowym dodatkiem na Wielkanocnym stole. słodkawy, aksamitny delikatny.

Można podawać go zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale pasuje do jaj i białego mięsa

Coś pysznego?

Zrób sobie chrzanik Babci Tereski

Potrzebujesz

  • 3 jajka
  • chrzan do smaku- ja użyłam około 100 gram
  • 1łyżeczkę cukru
  • 1 łyżkę masła
  • szczyptę soli
  • niepełną łyżkę mąki

Jajka z cukrem i szczyptą soli ubijam mikserem na białą puszystą masę. Dodaję chrzan i mąkę. wszystko mieszam. Miskę z moją masą ustawiam na garnuszku, w którym gotuje się woda, dodaję łyżkę masła  i ubijam nadal wszystko aż masa zgęstnieje. Ze względu na użycie surowych jaj ubijam aż masa się zagotuje na parze. I gotowe. Trzeba tylko sprawdzić czy nie ma konieczności doprawienia solą i można podawać tradycyjna smakowitość.