Burak jest jednym z moich ulubionych warzyw.

Uwielbiam jego zapach, ziemisty smak i zniewalający kolor

Popularność buraka sięga ponad 4000 lat wstecz. Jego zdrowotne działanie cenili Grecy i Rzymianie . Dzikie buraki rosły nad Morzem Śródziemnym, niestety ich bulwy były malutkie a odmianę o większym korzeniu udało się opracować dopiero w XVI wieku. Dziś możemy cieszyć się cała masą odmian tego pysznego warzywa.

Buraki to warzywo mocy- jego zastosowanie prozdrowotne jest tak duże, że powinniśmy wprowadzić buraka na stałe do swojej diety:)

Działanie krwiotwórcze

Burak czerwony nie jest mocno zasobny w żelazo, jest jednak niezwykle krwiotwórczy dzięki betalainom– barwnikom , które możemy również znaleźć w szpinaku

betalaina jest silnym antyoksydantem– dzięki jej zawartości nasze komórki walczą z wolnymi rodnikami ale też przyswajają cztery razy więcej tlenu.

Wysoki poziom kwasu foliowego pozwala usunąć z naszego krwiobiegu homocysteinę, której zbyt wysoki poziom może powodować choroby serca.

Burak przeciwdziała wapnieniu naczyń krwionośnych a azotany zawarte w soku buraczanym podnoszą poziom tlenku azotu we krwi co sprzyja obniżeniu ciśnienia.

Burak- moc naturalnego detoksu

W dzisiejszych czasach wręcz musimy zadbać o detoks naszego organizmu. Zanieczyszczone powietrze czy jedzenie pełne „ ulepszaczy” powodują że nasz organizm staje się śmietnikiem na odpadki, których za nic w świecie nie chcielibyśmy w sobie mieć

Zaufajmy burakowi, to jedno z najlepszych warzyw detoksykujących nasz organizm !

Pektyny zawarte w burakach przyczyniają się do usuwania metali ciężkich z naszego organizmu,obniżają cholesterol, usuwa też drobnoustroje, powodując znaczącą poprawę odporności

Działanie przeciwnowotworowe

Zawdzięczają buraki wysokiemu poziomowi betaniny- czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenie DNA i kancerowacenie komórek

Buraki maja działanie zasadotwórcze-

Warto po nie sięgnąć gdy spożywamy zbyt dużo mięsa, pieczywa, słodyczy. Warto pamiętać że zdrowa norma posiłków mięsnych to 2-góra 3 razy w tygodniu- uwzględniając wędliny. Jeśli grzeszysz mięsiwem koniecznie sięgnij po buraczki!

Dzięki działaniu zasadotwórczemu buraki są również świetnym remedium na kaca- jeśli zdarzy Wam się nagrzeszyć:)

Burak ma również silne działanie gojące w obrębie przewodu pokarmowego.

Zaleca się spożywanie go przez osoby cierpiące na zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, czy owrzodzenia układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika zwalcza tez zaparcia, poprawia metabolizm, i reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Hamuje też procesy gnilne w jelitach

Buraki a piękna linia

Burak jest przyjacielem kobiet- zmniejsza łaknienie na słodycze, wspomaga przemianę materii, jest bogactwem błonnika, a przede wszystkim przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej!

BETAINA- naturalny krok do szczęścia

Burak jest warzywną odmianą gorzkiej czekolady:) Znacie to uczucie , gdzie już po jednej kostce czujemy spokój zadowolenie a w głowie goszczą dobre myśli?

Podobnie jest z burakami- zawarta w nich betaina ma tak silne działanie poprawiające nastrój, że jej syntetyczna forma jest stosowana w lekach przeciwdepresyjnych. W Buraku znajdziemy też tryptofan- który relaksuje nasz umysł,kwas foliowy, działający uspokajająco oraz lit i magnez. Lit nasila działanie tryptofanu a dzięki synergii działania wytwarza się serotonina– hormon szczęścia! I jak tu nie kochać buraka?

Powinnam jeszcze dodać ,że dzięki zawartości boru , niepozorny buraczek jest silnym afrodyzjakiem:)

Jednak burak w formie surowej ma swoje ograniczenia

Burak ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby cierpiący na cukrzycę powinny sięgać po niego z umiarem , podobnie osoby z insulinoopornością, choć wszystko jest kwestia dobrze skomponowanego posiłku!Niskociśnieniowy powinni stosować sok ze świeżych buraczków tylko przed snem,ostrożnie u osób z reumatyzmem i kamica nerkową ze względu na spora ilość szczawianów.

Tyle o buraku, ale zakwas buraczany- zakwas drodzy Tyglowicze- to już absolutny kosmos!

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany mogą stosować wszyscy – włączając dzieci. Warto przyzwyczajać je do tego smaku od maleńkości bo to prawdziwa bomba odpornościowa i przeciwwirusowa ,

Zawiera 2razy więcej wit C niż same buraczki, jest bezpieczny dla cukrzyków, ma te same właściwości prozdrowotne co buraki, jest niskokaloryczny

Pozycja obowiązkowa po antybiotykoterapii ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego- choć przyznać trzeba, że pijąc zakwas buraczany nie powinno być potrzeby stosowania antybiotyków!

Bakterie probiotyczne wpływają na wszystkie komórki w jelitach, poprawiają pracę nabłonka, regulują nasz układ odpornościowy

Probiotyki pobudzają produkcję przeciwciał immunoglobulia A , aktywują makrofagi, limfocyty i komórki dendryczne- w efekcie czego cały organizm ma się na baczności przed wirusami i mikroorganizmami chorobotwórczymi- taki agresor zupełnie nie ma jak przykleić się do komórki i w nią wniknąć

Zrobienie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste!

Wybieramy buraki

Jeśli nie masz dostępu do własnych buraczków kieruj się zasadą-

  • dobry burak- to taki nie za duży- te wielkie sa suche i łykowate, ponadto mogą być naszpikowane przyśpieszaczami i nawozami
  • niech ma cienka skórkę a po przekrojeniu błyszczący soczysty miąższ
  • jeśli po przekrojeniu burak wygląda jak marmurkowy to znaczy że to stary burak, dużo w nim celulozy i nie jest aż taki dobry
  • Ja najbardziej lubię Czerwoną Kulę i odmianę Burak Polski

 

Jak zrobić zakwas z buraków krok po kroku

Potrzebujesz

  • gliniany garnek 3 litowy- lub słój
  • 1,5 kg buraków
  • 3-4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • koper- jeśli mamy. W zimie gdy nie mam kopru stosuję nasiona kopru włoskiego
  • 3-4 posiakane ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli dobrej jakości- lubię sól z Kłodawy lub himalajską
  • Jeśli chcesz przyśpieszyć kiszenie zakwasu można dodać 2-3 łyżki kwasu spod ogórków. ( 1 łyżka soli na 1 litr wody )
  • czasami dodaję też kawałek korzenia selera- dla smaku
  • jeśli masz, lubisz, – można pobawić się smakiem i do zakwasu dodać liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni:)

Wszystkie naczynia muszą być wyparzone by zakwas się nie zepsuł.

Buraki szoruję i kroję na plastry. Nie obieram ich bo skórka jest bardzo dobroczynna i zakwas będzie bogatszy. Pokrojone warzywa trafiają do kamionkowego gara lub słoja. Czosnek siekam, dodaje pozostałe dodatki- najlepiej przekładać poszczególne warstwy

Sól rozpuszczam w letniej przegotowanej wodzie. To bardzo ważne, by buraków nie zalać wrzątkiem,wtedy stracą wiele ze swoich dobroczynnych wartości.

Zalewam całość, upewniam się że warzywa przykryte są warstwą wody, przykrywam talerzykiem i odstawiam gdzieś na blat w kuchni.

Zakwas trzeba pielęgnować:)  zaglądam do niego codziennie i w razie potrzeby zbieram tworząca się na powierzchni pianę. Gdy mamy bardzo ciepło w domu zakwas jest gotowy po upływie 3-4 dni. W innym przypadku 5-7. Po tym czasie zakwas przelewam do butelek i wstawiam do lodówki

Pijamy go w okresie jesiennym i przedwiośnia codziennie, po pół szklani. Można oczywiście wypić większą ilość ale w zakwasie znajduje się sporo soli, dlatego ograniczenie wydaje się być zasadne

Buraczków z zakwasu oczywiście nie wyrzucamy! będzie z nich pyszny barszcz albo surówka z jabłkami:)

 

 

*Jurnal of Clinical Gastroenterology- Karek Madsen

*” Rediscovering the Treasures of Food”

*Eugeniusz Kołota, Katarzyna Adamczewska-Sowińska. Burak ćwikłowy i liściowy. Hortpress 2006