Burak jest jednym z moich ulubionych warzyw.
Uwielbiam jego zapach, ziemisty smak i zniewalający kolor
Popularność buraka sięga ponad 4000 lat wstecz. Jego zdrowotne działanie cenili Grecy i Rzymianie . Dzikie buraki rosły nad Morzem Śródziemnym, niestety ich bulwy były malutkie a odmianę o większym korzeniu udało się opracować dopiero w XVI wieku. Dziś możemy cieszyć się cała masą odmian tego pysznego warzywa.
Buraki to warzywo mocy- jego zastosowanie prozdrowotne jest tak duże, że powinniśmy wprowadzić buraka na stałe do swojej diety:)
Działanie krwiotwórcze
Burak czerwony nie jest mocno zasobny w żelazo, jest jednak niezwykle krwiotwórczy dzięki betalainom– barwnikom , które możemy również znaleźć w szpinaku
betalaina jest silnym antyoksydantem– dzięki jej zawartości nasze komórki walczą z wolnymi rodnikami ale też przyswajają cztery razy więcej tlenu.
Wysoki poziom kwasu foliowego pozwala usunąć z naszego krwiobiegu homocysteinę, której zbyt wysoki poziom może powodować choroby serca.
Burak przeciwdziała wapnieniu naczyń krwionośnych a azotany zawarte w soku buraczanym podnoszą poziom tlenku azotu we krwi co sprzyja obniżeniu ciśnienia.
Burak- moc naturalnego detoksu
W dzisiejszych czasach wręcz musimy zadbać o detoks naszego organizmu. Zanieczyszczone powietrze czy jedzenie pełne „ ulepszaczy” powodują że nasz organizm staje się śmietnikiem na odpadki, których za nic w świecie nie chcielibyśmy w sobie mieć
Zaufajmy burakowi, to jedno z najlepszych warzyw detoksykujących nasz organizm !
Pektyny zawarte w burakach przyczyniają się do usuwania metali ciężkich z naszego organizmu,obniżają cholesterol, usuwa też drobnoustroje, powodując znaczącą poprawę odporności
Działanie przeciwnowotworowe
Zawdzięczają buraki wysokiemu poziomowi betaniny- czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenie DNA i kancerowacenie komórek
Buraki maja działanie zasadotwórcze-
Warto po nie sięgnąć gdy spożywamy zbyt dużo mięsa, pieczywa, słodyczy. Warto pamiętać że zdrowa norma posiłków mięsnych to 2-góra 3 razy w tygodniu- uwzględniając wędliny. Jeśli grzeszysz mięsiwem koniecznie sięgnij po buraczki!
Dzięki działaniu zasadotwórczemu buraki są również świetnym remedium na kaca- jeśli zdarzy Wam się nagrzeszyć:)
Burak ma również silne działanie gojące w obrębie przewodu pokarmowego.
Zaleca się spożywanie go przez osoby cierpiące na zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, czy owrzodzenia układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika zwalcza tez zaparcia, poprawia metabolizm, i reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Hamuje też procesy gnilne w jelitach
Buraki a piękna linia
Burak jest przyjacielem kobiet- zmniejsza łaknienie na słodycze, wspomaga przemianę materii, jest bogactwem błonnika, a przede wszystkim przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej!
BETAINA- naturalny krok do szczęścia
Burak jest warzywną odmianą gorzkiej czekolady:) Znacie to uczucie , gdzie już po jednej kostce czujemy spokój zadowolenie a w głowie goszczą dobre myśli?
Podobnie jest z burakami- zawarta w nich betaina ma tak silne działanie poprawiające nastrój, że jej syntetyczna forma jest stosowana w lekach przeciwdepresyjnych. W Buraku znajdziemy też tryptofan- który relaksuje nasz umysł,kwas foliowy, działający uspokajająco oraz lit i magnez. Lit nasila działanie tryptofanu a dzięki synergii działania wytwarza się serotonina– hormon szczęścia! I jak tu nie kochać buraka?
Powinnam jeszcze dodać ,że dzięki zawartości boru , niepozorny buraczek jest silnym afrodyzjakiem:)
Jednak burak w formie surowej ma swoje ograniczenia
Burak ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby cierpiący na cukrzycę powinny sięgać po niego z umiarem , podobnie osoby z insulinoopornością, choć wszystko jest kwestia dobrze skomponowanego posiłku!Niskociśnieniowy powinni stosować sok ze świeżych buraczków tylko przed snem,ostrożnie u osób z reumatyzmem i kamica nerkową ze względu na spora ilość szczawianów.
Tyle o buraku, ale zakwas buraczany- zakwas drodzy Tyglowicze- to już absolutny kosmos!
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany mogą stosować wszyscy – włączając dzieci. Warto przyzwyczajać je do tego smaku od maleńkości bo to prawdziwa bomba odpornościowa i przeciwwirusowa ,
Zawiera 2razy więcej wit C niż same buraczki, jest bezpieczny dla cukrzyków, ma te same właściwości prozdrowotne co buraki, jest niskokaloryczny
Pozycja obowiązkowa po antybiotykoterapii ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego- choć przyznać trzeba, że pijąc zakwas buraczany nie powinno być potrzeby stosowania antybiotyków!
Bakterie probiotyczne wpływają na wszystkie komórki w jelitach, poprawiają pracę nabłonka, regulują nasz układ odpornościowy
Probiotyki pobudzają produkcję przeciwciał immunoglobulia A , aktywują makrofagi, limfocyty i komórki dendryczne- w efekcie czego cały organizm ma się na baczności przed wirusami i mikroorganizmami chorobotwórczymi- taki agresor zupełnie nie ma jak przykleić się do komórki i w nią wniknąć
Zrobienie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste!
Wybieramy buraki
Jeśli nie masz dostępu do własnych buraczków kieruj się zasadą-
- dobry burak- to taki nie za duży- te wielkie sa suche i łykowate, ponadto mogą być naszpikowane przyśpieszaczami i nawozami
- niech ma cienka skórkę a po przekrojeniu błyszczący soczysty miąższ
- jeśli po przekrojeniu burak wygląda jak marmurkowy to znaczy że to stary burak, dużo w nim celulozy i nie jest aż taki dobry
- Ja najbardziej lubię Czerwoną Kulę i odmianę Burak Polski
Jak zrobić zakwas z buraków krok po kroku
Potrzebujesz
- gliniany garnek 3 litowy- lub słój
- 1,5 kg buraków
- 3-4 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- koper- jeśli mamy. W zimie gdy nie mam kopru stosuję nasiona kopru włoskiego
- 3-4 posiakane ząbki czosnku
- 3 łyżki soli dobrej jakości- lubię sól z Kłodawy lub himalajską
- Jeśli chcesz przyśpieszyć kiszenie zakwasu można dodać 2-3 łyżki kwasu spod ogórków. ( 1 łyżka soli na 1 litr wody )
- czasami dodaję też kawałek korzenia selera- dla smaku
- jeśli masz, lubisz, – można pobawić się smakiem i do zakwasu dodać liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni:)
Wszystkie naczynia muszą być wyparzone by zakwas się nie zepsuł.
Buraki szoruję i kroję na plastry. Nie obieram ich bo skórka jest bardzo dobroczynna i zakwas będzie bogatszy. Pokrojone warzywa trafiają do kamionkowego gara lub słoja. Czosnek siekam, dodaje pozostałe dodatki- najlepiej przekładać poszczególne warstwy
Sól rozpuszczam w letniej przegotowanej wodzie. To bardzo ważne, by buraków nie zalać wrzątkiem,wtedy stracą wiele ze swoich dobroczynnych wartości.
Zalewam całość, upewniam się że warzywa przykryte są warstwą wody, przykrywam talerzykiem i odstawiam gdzieś na blat w kuchni.
Zakwas trzeba pielęgnować:) zaglądam do niego codziennie i w razie potrzeby zbieram tworząca się na powierzchni pianę. Gdy mamy bardzo ciepło w domu zakwas jest gotowy po upływie 3-4 dni. W innym przypadku 5-7. Po tym czasie zakwas przelewam do butelek i wstawiam do lodówki
Pijamy go w okresie jesiennym i przedwiośnia codziennie, po pół szklani. Można oczywiście wypić większą ilość ale w zakwasie znajduje się sporo soli, dlatego ograniczenie wydaje się być zasadne
Buraczków z zakwasu oczywiście nie wyrzucamy! będzie z nich pyszny barszcz albo surówka z jabłkami:)
*Jurnal of Clinical Gastroenterology- Karek Madsen
*” Rediscovering the Treasures of Food”
*Eugeniusz Kołota, Katarzyna Adamczewska-Sowińska. Burak ćwikłowy i liściowy. Hortpress 2006