Nie jestem najlepsza w deserach. Po pierwsze najczęściej są pracochłonne! Poza tym, zazwyczaj gotuję z głowy a w deserach trzeba mieć wszystko z przepisu, omsknie się ręka na proszku do pieczenia i po deserze.

Cóż jednak, gdy ma się żelazne zachcianki i gumową siłę woli?

trzeba się poświęcić i przepis na kruche ciasto, które zawsze wychodzi wykuć na blachę!

Rabarbar rośnie w moim ogrodzie dzieląc słoneczną polankę z malinami. W maju liście są już tak wielgachne, ze Dzieci biegają z nimi jak z wielkimi parasolami.

Gdy byłam mała, wcinałam chrupiący rabarbar maczany w cukrze, pomimo że buzię wykręcało,połączenie kwasu i chrupiących kryształków cukru kojarzą mi się z Babcinym ogródkiem i beztroskimi wakacjami.

A czy wiecie że,rabarbar jest bardzo nisko kaloryczny? ma zaledwie 20 kalorii na 100 gram. Dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Niestety ma też masę szczawianów, wiec nie można jeść go zbyt dużo.

Coś pysznego?

Zrób sobie placek rabarbarowy z puszystą pianką!

Potrzebujesz

na kruche ciasto na blaszkę ok 30 na 20cm

2,5 szklanki mąki 

kostkę masła lub margaryny z lodówki ( 250g )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek (białka wykorzystamy w piance do ciasta )

3 łyżki cukru pudru

suche wsypuję do miski, byle jak siekam masło i szybko zagniatam w kulkę. Dzielę na 2 części 60% w folię i do lodówki 40% w folię i do zamrażalnika.

w czasie gdy ciasto będzie się chłodzić robimy farsz:)

potrzebujesz

5 łodyg rabarbaru

2 jabłka- opcjonalnie

imbir

rabarbar i jabłka obieram i kroję byle jak. Wrzucam do rondelka i duszę z odrobiną wody aż się rozpadną. Na koniec dodaję szczyptę imbiru- pozostawiam do wystudzenia.20150517_190752

Wracamy do ciasta:) blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam ciasto- ja najczęściej rwę po kawałku i upycham w miarę równą warstwę.

nakłuwam widelcem i piekę na złoty kolor około 20 minut na 190 stopni. Ciasto musi całkowicie wystygnąć.

w tym czasie robię piankę:)20150517_190743

Magiczna pianka

Potrzebujesz

5 białek, 2 budynie waniliowe bez cukru

1 szklanka cukru

1/2 szklanki zwykłego oleju

zaczynam od ubicia białek- ze szczyptą soli, b były sztywne. potem stopniowo, po łyżce dodaję cukier. gdy masa będzie gładka  wsypuję budynie oraz niewielką stróżką wlewam olej.

tak powstaje pyszna zwarta pianka.

teraz już tylko trzeba złożyć wszystko w całość!

na wystudzony spół kładę mój rabarbarowo imbirowy farsz, pokrywam budyniową piankę i na wszystko ścieram moją kulkę ciasta z zamrażarki

piekę ok 30-40 minut w 190 stopniach, na koniec posypuję cukrem pudrem. Bratek ze zdjęcia można zjeść jako sałatkę:)