Nie jestem najlepsza w deserach. Po pierwsze najczęściej są pracochłonne! Poza tym, zazwyczaj gotuję z głowy a w deserach trzeba mieć wszystko z przepisu, omsknie się ręka na proszku do pieczenia i po deserze.
Cóż jednak, gdy ma się żelazne zachcianki i gumową siłę woli?
trzeba się poświęcić i przepis na kruche ciasto, które zawsze wychodzi wykuć na blachę!
Rabarbar rośnie w moim ogrodzie dzieląc słoneczną polankę z malinami. W maju liście są już tak wielgachne, ze Dzieci biegają z nimi jak z wielkimi parasolami.
Gdy byłam mała, wcinałam chrupiący rabarbar maczany w cukrze, pomimo że buzię wykręcało,połączenie kwasu i chrupiących kryształków cukru kojarzą mi się z Babcinym ogródkiem i beztroskimi wakacjami.
A czy wiecie że,rabarbar jest bardzo nisko kaloryczny? ma zaledwie 20 kalorii na 100 gram. Dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Niestety ma też masę szczawianów, wiec nie można jeść go zbyt dużo.
Coś pysznego?
Zrób sobie placek rabarbarowy z puszystą pianką!
Potrzebujesz
na kruche ciasto na blaszkę ok 30 na 20cm
2,5 szklanki mąki
kostkę masła lub margaryny z lodówki ( 250g )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek (białka wykorzystamy w piance do ciasta )
3 łyżki cukru pudru
suche wsypuję do miski, byle jak siekam masło i szybko zagniatam w kulkę. Dzielę na 2 części 60% w folię i do lodówki 40% w folię i do zamrażalnika.
w czasie gdy ciasto będzie się chłodzić robimy farsz:)
potrzebujesz
5 łodyg rabarbaru
2 jabłka- opcjonalnie
imbir
rabarbar i jabłka obieram i kroję byle jak. Wrzucam do rondelka i duszę z odrobiną wody aż się rozpadną. Na koniec dodaję szczyptę imbiru- pozostawiam do wystudzenia.
Wracamy do ciasta:) blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam ciasto- ja najczęściej rwę po kawałku i upycham w miarę równą warstwę.
nakłuwam widelcem i piekę na złoty kolor około 20 minut na 190 stopni. Ciasto musi całkowicie wystygnąć.
w tym czasie robię piankę:)
Magiczna pianka
Potrzebujesz
5 białek, 2 budynie waniliowe bez cukru
1 szklanka cukru
1/2 szklanki zwykłego oleju
zaczynam od ubicia białek- ze szczyptą soli, b były sztywne. potem stopniowo, po łyżce dodaję cukier. gdy masa będzie gładka wsypuję budynie oraz niewielką stróżką wlewam olej.
tak powstaje pyszna zwarta pianka.
teraz już tylko trzeba złożyć wszystko w całość!
na wystudzony spół kładę mój rabarbarowo imbirowy farsz, pokrywam budyniową piankę i na wszystko ścieram moją kulkę ciasta z zamrażarki
piekę ok 30-40 minut w 190 stopniach, na koniec posypuję cukrem pudrem. Bratek ze zdjęcia można zjeść jako sałatkę:)