Cebulaki- polska pizza

Cebulaki- polska pizza

Dziś Światowy dzień pizzy! Każdy kocha pizze, w domu robimy ją bardzo często,  pakujemy na swoją część ulubione dodatki i zajadamy z dużą ilością rukoli. przepis znajdziesz na blogu.

Dziś jednak pomyślałam o cebulakach- naszej polskiej pizzy. Wszystkie genialne dania wzięły się z biedy, gdy nie było co do gara włożyć gospodynie cuda wyczyniały z niczego.

Cebulaki łączą polskie i żydowskie tradycje kulinarne. Było to ciasto drożdżowe z cebulowo – makowym nadzieniem, białym serem i  śmietaną- taka prawie pizza carbonara:)

A oto moja wariacja na temat cebulaków- tym razem bez maku. Potrawa jest bardzo prosta  i można ją zrobić w pół godziny- w sam raz na spóźnioną kolacje lub niespodziewanych gości!

Coś pysznego?

Zrób sobie cebulaki

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę ciepławej wody
  • 25g drożdży- ok 1/4 kosteczki
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • Farsz- wg fantazji
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • biała część pora
  • kawałek sera lazur
  • kawałek serka koziego
  • kawałek sera typu feta
  •  zioła- rozmaryn, tymianek, cząber
  • szczypta kurkumy
  • pół jabłka
  •  klarowane masło- łyżka

Ciasto jest bardzo proste. Mąkę mieszam z solą, drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem, wlewam do mąki, zagniatam, dodaję oliwę. Ciasto powinno być lekkie, lepiej by było lepiące niż ciężkie, wiec można dolać kapkę wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut

W tym czasie robię jeden lub kilka dowolnych farszy

1 cebulę  szklę na klarowanym maśle ze szczyptą kurkumy

2 seler naciowy i płatki jabłka szklę na maśle

3 por posiekany w talarki szklę na maśle z dodatkiem kuminu

Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki, obtaczam mąką i formuję placuszki, z tej ilości wychodzi mi 6 cebulaków. Każdy z nich smaruję olejem i wykładam farsz, na farsz kruszę ulubione sery, posypuję ulubionymi ziołami i wstawiam do pieca na 20 minut w temp180st aż cebulaki rozkosznie się zrumienią. Ciasto jest puszyste i kuszące a farsz- taki nasz, przepyszny!

20160209_201035

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X