Piątek piąteczek piątunio!

Ile piątków tyle pomysłów na spędzenie go! Tej jesieni naszym hitem jest sofka, dobry film i miseczki z zakąskami. Na naszym stole królują .. chipsy…( ??? ).

Tak wiem, dziwnie to brzmi w czcionce Tygla Warmińskiego:) No cóż to zapraszam na piątkowe zakąski!

Coś pysznego?

Zrób sobie chipsy na 3..4..6..18 sposobów!

Potrzebujesz

  • kilka buraków
  • korzeń selera
  • 1 puszkę cieciorki
  • kilka marchewek
  • korzeń pietruszki lub pasternaku

🙂 Niepotrzebne skreślić- chipsy można zrobić z jednego składnika, lub kilka rodzajów

ponadto potrzebujesz

  • nieco oleju
  • ulubione przyprawy- tymianek, rozmaryn, czosnek w proszku itd
  • sól- opcjonalnie- ja nie solę- smak jest genialny!

No to zaczynamy.

Dziś zrobiłam chipsy na 3 sposoby, ale co wymyślisz drogi Czytelniku zależy wyłącznie od Twojej wyobraźni!

Buraki i seler myję. Nie obieram ze skórki. Tnę w malakserze na plasterki- każde oddzielnie!

przekładam do misek, dodaję nieco oleju i mieszam dłońmi by warzywa były równo wymieszane z olejem.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam moje plasterki,tak by powstała jedna warstwa a plasterki nie zachodziły na siebie.Teraz już wystarczy wstawić do piekarnika- moje chipsy suszą się około godziny w temperaturze 150 st z termoobiegiem.

20151104_16464020151105_000052

20151105_072615

Cieciorka

Z lenistwa kupuję w puszce- choć oczywiście można ugotować. Cieciorkę odsączam i wrzucam do miski.Mieszam z olejem, i tymiankiem- nam ten zestaw smakuje najbardziej.

20151106_191856

Piekę w temperaturze 170 st. Ciecierzyca jest dobra, gdy robi się chrupiąca i nie ma miękkiego środka, trzeba uważać by nie ściemniała zbyt mocno.

A teraz pozostaje już tylko wybór filmu na dzisiejszy wieczór:) Smacznego!

 

A tu seler!

20151106_185259

Z buraczków, których już mi się nie chciało chipsować, zrobiłam carpacchio

20151106_191816