Czy może być coś wspanialszego w leniwy poranek,zapach świeżo upieczonego ciasta, aromatycznej kawy i letni wietrzyk na tarasie?
Cóż , na Warmii lato nie dopisuje, wietrzyk jest prawie wrześniowy, tęsknie zerkamy w stronę jeziora ale raczej do morsowania trzeba się szykować a nie do laby z książką na piasku.
Pocieszeniem jest prosty placek z owocami sezonowymi. Można go upiec z borówkami, jeżynami czy wiśniami. Za chwilę będzie pora na śliwki, morele też mają szansę. Moim faworytem jest połączenie wiśni i czarnej porzeczki, polecam to zestawienie, cudownie podbija smak migdałów!
Cos pysznego?
Zrób sobie migdałowy placek
Potrzebujesz
- 2 szklanki mąki pszennek
- 1szklankę zmielonych na żwirek migdałów
- 1szklankę cukru
- 4jajka
- 1masło ( 250g )
- 2łyżki mąki ziemniaczanej
- 1czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- sezonowe owoce
potrzebujemy migdały bez skórki. Zazwyczaj kupuję takie i robię żwirek w malakserze. Nie mielę ich na pył tylko na taki właśnie piaseczek. W sklepach można również kupić migdały już zmielone. Wystarczy paczuszka 250g.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą białą masę. W osobnym naczyniu miksuję masło do białości. Do masła dodaję klejno po trochu partiami ubite jajka, mąki, migdały i całą resztę aż uzyskam jednolitą wymieszaną masę. I to właściwie koniec roboty. Teraz tylko wykładam blaszkę lub naczynie papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Będzie dość gęste. Wydrylowane wiśnie wpycham głębiej w ciasto na całej powierzchni, porzeczki posypuję po wierzchu.
całość wstawiam do piekarnika na 180st góra dół termoobieg. Ciasto piecze się około godziny, trzeba koniecznie sprawdzić patyczkiem. Moje siedziało w piecu 70 minut.
smacznego, idę po drugą kawkę:)