Kapusta pokroć w kostka, posolić i uwarzyć. Boczek i wuszt pokroć i przismażyć. Do uwarzonyj kapusty wciepać boczek i cebula. Prziprawić wszysko pieprzem, solą, łyżeczkom cukru i octym. Wymiyszać,
🙂
A tak poważnie- wurstu nie będziemy dawać! Trzy propozycje- jedna baza- od najcięższej do sałatkowej.
Coś pysznego?
Zrób sobie modrą kapustę
Potrzebujesz
- niewielką główkę czerwonej kapusty
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny
- sól i cukier do smaku
- kilka plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie )
- nieco oleju
- 1 jabłko ( opcjonalnie )
- 1 szalotka (opcjonalnie)
Bazą wszystkich trzech propozycji jest poszatkowana kapusta, którą wrzucam na wrzątek na minutę. Odcedzam i hartuję octem jabłkowym lub sokiem z cytryny by zachowała swą przepiękną barwę.
1- Kapusta na ciepło na bogato.
Boczek siekam w kosteczkę i przesmażam na chrupko na suchej patelni.Przekładam do kapusty a na powstałym z boczku tłuszczu robię zasmażkę. 1 łyżka mąki- emulguję z tłuszczem, zestawiam z ognia, podlewam lekko wodą i energicznie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Gorącą przekładam do do kapusty i mieszam.
Doprawiam do smaku i podaję na ciepło
2- Kapusta z boczkiem na ciepło lub zimno
Boczek siekam i przesmażam. dodaję do kapusty. doprawiam do smaku, solą pieprzem i cukrem. Można też kapnąć oliwy do smaku. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
3- Kapusta z jabłkiem
Sparzoną kapustę studzę. dodaję drobniutko posiekaną szalotkę, jabłko starte na grubej tarce jarzynowej, Doprawiam oliwą, solą, cukrem. Podaję na zimno!
*Przepis na zrazy i kluski śląskie znajdziesz na blogu!