Kapusta pokroć w kostka, posolić i uwarzyć. Boczek i wuszt pokroć i przismażyć. Do uwarzonyj kapusty wciepać boczek i cebula.  Prziprawić wszysko pieprzem, solą, łyżeczkom cukru i octym. Wymiyszać,

🙂

A tak poważnie- wurstu nie będziemy dawać! Trzy propozycje- jedna baza- od najcięższej do sałatkowej.

Coś pysznego?

Zrób sobie modrą kapustę

Potrzebujesz

  • niewielką główkę czerwonej kapusty
  • ocet jabłkowy lub sok z cytryny
  • sól i cukier do smaku
  • kilka plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie )
  • nieco oleju
  • 1 jabłko ( opcjonalnie )
  • 1 szalotka (opcjonalnie)

Bazą wszystkich trzech propozycji jest poszatkowana kapusta, którą wrzucam na wrzątek na minutę. Odcedzam i hartuję octem jabłkowym lub sokiem z cytryny by zachowała swą przepiękną barwę.

1- Kapusta na ciepło na bogato.

Boczek siekam w kosteczkę i przesmażam na chrupko na suchej patelni.Przekładam do kapusty a na powstałym z boczku tłuszczu robię zasmażkę. 1 łyżka mąki- emulguję z tłuszczem, zestawiam z ognia, podlewam lekko wodą i energicznie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Gorącą przekładam do do kapusty i mieszam.

Doprawiam do smaku i podaję na ciepło

2- Kapusta z boczkiem na ciepło lub zimno

Boczek siekam i przesmażam. dodaję do kapusty. doprawiam do smaku, solą pieprzem i cukrem. Można też kapnąć oliwy do smaku. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

3- Kapusta z jabłkiem

Sparzoną kapustę studzę. dodaję drobniutko posiekaną szalotkę, jabłko starte na grubej tarce jarzynowej, Doprawiam oliwą, solą, cukrem. Podaję na zimno!

 

*Przepis na zrazy i kluski śląskie znajdziesz na blogu!

20150925_153650