Wiosna wybuchła na Warmii, po pracowitym dniu w ogrodzie, pełnym doglądania roślinek i drobnych prac organizacyjnych czas na przekąską pt „niebo w gębie” !
A jak się robi? Jak zwykle łatwiutko:)
Coś pysznego?
Zrób sobie wytrawne muffinki w smaku wiosny
Potrzebujesz
- blaszkę do pieczenia muffinek
- 4 jajka
- miseczkę podagrycznika
- opakowanie szynki szwardzwaldzkiej
- pieprz cytrynowy
- szczypiorek
- odrobina masła lub innego tłuszczu
Podagrycznik wrzucam na osolony wrzątek na 2-3 minuty, by zmiękł. odcedzam na sitku i przelewam zimną wodą.
Foremki do muffinek smaruję masłem by nic nie przywarło, wykładam 2 plastrami szynki szwardzwaldzkiej, w srodku „gniazdka” umieszczam odciśnięty podagrycznik, lekko ubijam. Na wierzch wbijam jajko, doprawiam pieprzem cytrynowym i wstawiam do piekarnika na 15 min 200 st bez termoobiegu.
Po tym czasie delikatnie wyjmuję z foremek na talerze, ustrajam darami ogrodu, stokrotki, bratki czy kurdybanek na pewno będzie pasować.
Muffinki z podagrycznikiem są przepyszne, zachęcam do zaprzyjaźnienia się z chwastami z naszych ogródków- orkiestra smaku:)