Jadalne chwasty – czyli niebo na talerzu!
Dziś Warmia obdarowała nas pierwszym prawdziwie wiosennym dniem. Ochoczo ruszyłam do ogrodu, mój organizm bardzo domaga się nowalijek!
Podagrycznik kozia stópka
Już o nim pisałam na blogu ale czy wiecie jaka to kopalnia zdrowia?
Ma działanie odtruwające organizm, przeciwreumatyczne, jest źródłem wit C 60mg w 100g!
Podagrycznik ma kozacki smak- lekko selerowy i ostrawy
Gwiazdnica
Pełna witamin z grupy B A i C. Napar działa pozytywnie na układ trawienny- zobojętnia kwas żołądkowy i poprawia proces trawienia- bardzo pomocna w odchudzaniu:)
Co ciekawe- likwiduje też skutki zatrucia alkoholowego, gdyby akurat ktoś potrzebował 🙂
Należy pamiętać ze gwiazdnica zawiera saponiny- dlatego nie spożywamy jej w dużych ilościach- do twarożku lub jako zieleninka do zupy będzie w sam raz!
Gwiazdnica jest delikatna i aksamitna w smaku
Bluszczyk Kurdybanek ( kocham tę nazwę! )
Oczyszcza organizm i poprawia metabolizm. Regeneruje też błonę śluzową żołądka .
Smakowite są zarówno listki, które mają ostrawy orzechowy smak jak i kwiaty. Oczywiście na razie pojawiają się pierwsze listki, na kwiaty trzeba poczekać do końcówki maja
Popatrzcie na nazwy tych ziół- jak można tego nie pokochać?
Coś pysznego?
Zrób sobie wiosenny twarożek
Potrzebujesz
- Twarożek naturalny- taki zwykły w kostce 2 sztuki
- 1 mały jogurt naturalny
- szczypta soli kamiennej
- i co znajdziesz w ogrodzie w ilości jaka Ci odpowiada!
Twarożek mieszam z jogurtem, dodaję posiekane zioła , sól do smaku. Kanapeczki można ozdobić stokrotkami i bratkami , które też oczywiście możemy zjeść ze smakiem:)
oczywiście- w swój twarożek możesz wkomponować również inne jadalne chwasty! To może to być młodziutka pokrzywa, drobno posiekana, młode listki krwawnika czy koniczyny.