Jadalne chwasty – czyli niebo na talerzu!

Dziś Warmia obdarowała nas pierwszym prawdziwie wiosennym dniem. Ochoczo ruszyłam do ogrodu, mój organizm bardzo domaga się nowalijek!

Podagrycznik kozia stópka

Już o nim pisałam na blogu ale czy wiecie jaka to kopalnia zdrowia?

Ma działanie odtruwające organizm, przeciwreumatyczne, jest źródłem wit C 60mg w 100g!

Podagrycznik ma kozacki smak- lekko selerowy i ostrawy

Gwiazdnica

Pełna witamin z grupy B A i C. Napar działa pozytywnie na układ trawienny- zobojętnia kwas żołądkowy i poprawia proces trawienia- bardzo pomocna w odchudzaniu:)

Co ciekawe- likwiduje też skutki zatrucia alkoholowego, gdyby akurat ktoś potrzebował 🙂

Należy pamiętać ze gwiazdnica zawiera saponiny- dlatego nie spożywamy jej w dużych ilościach- do twarożku lub jako zieleninka do zupy będzie w sam raz!

Gwiazdnica jest delikatna i aksamitna w smaku

Bluszczyk Kurdybanek ( kocham tę nazwę! )

Oczyszcza organizm i poprawia metabolizm. Regeneruje też błonę śluzową żołądka .

Smakowite są zarówno listki, które mają ostrawy orzechowy smak jak i kwiaty. Oczywiście na razie pojawiają się pierwsze listki, na kwiaty trzeba poczekać do końcówki maja

Popatrzcie na nazwy tych ziół- jak można tego nie pokochać?

Coś pysznego?

Zrób sobie wiosenny twarożek

Potrzebujesz

  • Twarożek naturalny- taki zwykły w kostce 2 sztuki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • szczypta soli kamiennej
  • i co znajdziesz w ogrodzie w ilości jaka Ci odpowiada!

Twarożek mieszam z jogurtem, dodaję posiekane zioła , sól do smaku. Kanapeczki można ozdobić stokrotkami i bratkami , które też oczywiście możemy zjeść ze smakiem:)

oczywiście- w swój twarożek możesz wkomponować również inne jadalne chwasty! To może to być młodziutka pokrzywa, drobno posiekana, młode listki krwawnika czy koniczyny.