Mglisty wrześniowy ranek. Babie lato snuje się na modrzewiach a budyniowe niebo zapowiada kolejny piękny dzień. Zarzuciłyśmy z Tygielkami polary na piżamki i pobiegłyśmy do sadu po pepinki-rzepinki! To kolejne ze starych odmian jabłek- tak naprawdę nazywa się Pepina Ribstona. Uwielbiam je! Cienka skórka i soczysty lekko winny miąższ!

Miałyśmy ogromny apetyt na racuchy z jabłkami.

Moja Babcia robiła takie na kwaśnym mleku i drożdżowe. Zdecydowałam się na te drugie, idealnie do jesiennego poranka pasuje mi gruby racuch i wielki kubas parującego mleka..

Coś pysznego?

Zrób sobie racuchy z jabłkami

Potrzebujesz

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 1 paczka drożdży instant
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli dla złamania smaku
  • 2 łyżki cukru.
  • jabłka- ile lubisz do smaku- ja dodałam 4 duże jabłka
  • olej do usmażenia placuszków

Mąkę, szczyptę soli i drożdże wsypałam do miski. Mleko podgrzałam z cukrem tak by było dobrze letnie. Dużą łyżką zamieszałam na gładko ciasto dodając w trakcie jajko.

Zakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe na 30 minut. W tym czasie obieram moje jabłuszka i rozdrabniam je na sitku jarzynowym. Można również zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

20150922_195720

Po 30 minutach mieszam ciasto z jabłkami i odstawiam na kolejne 30-40 minut.

Po tym czasie smażę placki na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju- niecała łyżka na porcję wystarczy. By łatwo nakładać racuszkowe ciasto na patelnię, przed każdą porcją zamaczam łyżkę w kubku z gorącą wodą.

Racuchy smażę na złoto z obu stron, są grube i puchate. Odsączam na ręczniku papierowym.

Pysznie smakują z powidłami, miodem lub cukrem pudrem- ja zrobiłam puder w młynku z cukru brązowego i szczypty cynamonu.