Na dwa dni przed urlopem z przerażeniem myślę o czekającym mnie pakowaniu całego majdanu- na każdą pogodę Tyglowej rodziny pod namiot.

Jednak ślinianki wiedzą swoje i już od rana wszyscy mieliśmy chęć na małe słodkie co nieco.

Zdecydowałam się na bardzo prosty deser, który prawie można nazwać „ciastem”

 

Coś pysznego?

Zrób sobie deser z owocami!

Potrzebujesz

– 4 jajka

– 1/3 szklanki cukru

– 3/4 szklanki mąki

– szklankę mleka

– szczyptę soli

– kilka kropli ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie )

– 2 czubate łyżki masła , które należy rozpuścić

– masło do smarowania formy

-cukier brązowy do wysypania formy

– Owoce- co lubisz- tartę można zrobić z wiśniami, czereśniami, truskawkami, jagodami

 

Masę jajeczną można wykonać używając ręcznej trzepaczki lub miksera.

Do miski wbijam 4 jaja, roztrzepuję, dodaję cukier i sól. Mieszam, po czym dodaję mąkę. Łączę w jednolitą masę, powoli dodaję zimne mleko wanilię i roztopione masło.

Do tarty nie dodaję proszku do pieczenia- nie piekę biszkoptu a mój spód będzie raczej przypominał budyniową sprężystą masę niż „ciasto”

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i wysypuję brązowym cukrem. Może być również białym, ale brązowy ma fajny karmelowy posmak.

 

20150711_130249

20150711_130701

 

 

Układam wybrane owoce- u mnie miały być czereśnie, ale drylowanie przerosło naszą czwórkę. zdecydowaliśmy się na truskawki a Tygielki zrobiły sobie „kolczyki” z czereśni.

Gdy już owoce są ciasno ułożone na spodzie naczynia zalewam wszystko powoli moją płynną masą.20150711_131026

Piekę 45 minut w temp 180st.20150711_142021

Na koniec można posypać cukrem pudrem.

Ciężko odczekać aż tarta wystygnie, Jedliśmy od razu parząc podniebienia i mlaskając z zachwytem.20150711_143241