Gdy nasza Pani Sołtys, poprosiła mnie bym zrobiła jakąś zakąskę na Sobótkową noc zadumałam się..

Pomyślałam sobie, że warto by było, gdyby coś pysznego kojarzyło się z Kuplanocką i latem i wpadłam na pomysł ślimaczków z łąkowym  pesto.

Pesto można zrobić praktycznie ze wszystkiego co mamy pod ręką w ogrodzie czy na łące, a jego smak zależy wyłącznie od naszej fantazji!20150620_134911

20150620_134759 20150616_121837

Coś Pysznego?

Zrób sobie ślimaczki z chwaścianym pesto

Potrzebujesz

Pesto

– garść liści podagrycznika

– garść listków bluszczu kurdybanka

– garść ogrodowego oregano

– kilka gałązek ogrodowego estragonu

– 3 ząbki czosnku

– garść orzechów włoskich ( mogą być też piniowe lub pestki z dyni )

– nieco oliwy z oliwek

-sól

( zestawienie zielarskie podaję orientacyjnie! Można je skomponować indywidualnie )

ślimaczki- ilość na około 12 bułeczek

–  100gram świeżych drożdży

– 1/4 szklanki mąki

– 1/4 szklanki mleka

– 1/4 kostki masła- roztopione wystudzone

– 2 żółtka

– szklanka mąki

– szczypta soli, szczypta cukru.

Z drożdży, wody, mleka i cukru robię zaczyn. Czekam aż  nieco wyroście i wlewam do mąki z solą i żółtkami. Wyrabiam ciasto, pod koniec wolniutko dodaję masło. wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie robię pesto. Wszystko uzbierane zielone wkładam do malaksera i rozdrabniam na zieloną masę. Dorzucam orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek , dolewam oliwę, doprawiam sola. Gotowe! Takie pesto można zamknąć w słoiczku i zrobić w tygodniu tagiatelle

20150620_16592620150620_17024520150620_17034320150620_171250

Stolnicę posypałam mąką i rozłożyłam ciasto. Jako rasowa kucharka przez lata nie dorobiłam się wałka, często wykorzystuję kubek, tym razem wałkowałam ciasto wodą mineralną…Wałkuję na prostokąt o grubości około 4-5 mm. Wykładam pesto, zwijam rulonik i tnę kawałki o grubości około 1 cm.

Wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i smaruję roztopionym masłem

Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni

*  ślimaczki można posypać czarnuszką, siemieniem, lub orzechami20150620_181143